След 25 издания: За първи път варненци откриха джазфеста

Музиканти от осем държави – България, Русия, Австрия, Германия, Украйна, Франция, Полша и Норвегия, ще участват в 25-ото издание на Международния джаз фестивал „Варненско лято“, който се проведе от 28 до 31 юли в традиционното си и обичано пространство – двора на Археологическия музей.

16 - Jazz 3
Тази година за пръв път фестивалът беше открит от варненска група – Bandwagon Acoustic . Същата вечер на сцената излезе и основателят на фестивала Анатолий Вапиров заедно с арт ансамбъл „Архангелск“ от Русия. Вторият ден беше запазен за Андрей Прозоров трио от Австрия и Владимир Карпатов квартет от Германия и България. На 30 юли на сцената  излязоха Тамара Лукашева и Матиас Шрифъл от Украйна и Германия, Георги Корназов и Проект „Съзнание“ от Франция и България. Финалната вечер в неделя привлече запалената по джаза публика с родните колоси „Акустична версия“ и полският звезден цигулар Адам Балдих с норвежкото Хелге Лиен трио.

16 - Jazz 1
„Джаз фестът създаде в нашия морски град традиция на директно общуване с музиката в историческата среда на Английския двор на Археологическия музей. С това събитие това пространство се утвърди като място за артистични прояви“, каза Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие“ в общината.