След усвояване на 2,5 милиона: Една година модерните WC в Морската така и не заработиха

Веселин Златков

Морската градина е любимото място на варненци и едва ли някой има нещо против в нейното поддържане, разкрасяване и оборудване с нови и красиви съоръжения да се влагат сериозни суми. По тази причина новината от миналата година, че в прекрасния парк ще се правят ремонти за 2,5 млн. лева по европейския проект „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“, беше посрещната с общо одобрение.

Промяната наистина се вижда – нови пейки с изглед към морето пред Морското казино, обновения Розариум, нови дървета, преасфалтирани алеи, ново Мостче на желанията… Направеното не може да се отрече. Но не може да се отрече и това, че някои от нещата, в които бяха вложени доста пари, само година по-късно или липсват, или стоят като паметници на безсмислието. Малки (а може би не съвсем малки) детайли показват защо думата „усвояване“ вече е влязла с доста отрицателно в разговорите на варненеци.

500

Преди година публикуваме репортаж, в който показа какво всъщност се обновява в Морската градина. Една от новостите, на които всички се зарадваха, бяха новите модерни автоматични тоалетни. Те бяха поставени още през май. И всички зачакаха с нетърпение кога ще заработят. Мина една година, работата по проекта прилкючи, мина и официалното му откриване. Какво стана с тоалетните? Ами нищо. Те така и не заработиха.

За цяла година никой в претендиращата да е „град на иновациите“ Варна не ги въведе в експлоатация. А нека подчертаем – автоматичните и самопочистващи се тоалетни са много необходими, не само за да не се налага на хората да търчат по храстите, но и защото предлагат ниво на хигиена, които в съвременните условия на борба със заразите е особено нужна.

Това е нещото, което ги отличава от пластмасовите химически бутки, които колкото и често да се сменят, са си винаги ужасни. И още един малък детайл: В тревните площи на места в Морската градина бяха монтирани автоматични пръскачки.

Година по-късно ги потърсихме – няма ги. А защо? Може би са откраднати, може би са прибрани, кой знае?

Да не забравяме – пръскачките могат да бъдат използване за атака срещу политическата ни система и подронване устоите на държавата, както преди време беше казала една представителка на прокуратурата…

Иначе, година по-късно част от новите и ремонтирани зидове в любимия парк на варненци са поразрушени. Но хайде да бъдем все пак положително настроени – резултати са видими, както обичат да казват управляващите. Важното е само да не консумираме прекалено много течности, че подрязаните храсти вече трудно могат да ни скрият.