След скандала с FUN CITY: Общината ще провежда младежки фестивал на конкурсен принцип

През 2016 година във Варна младежки фестивал ще има, независимо как ще се казва и под каква форма ще се проведе. Има много други младежки организации, спортни клубове, музикални изпълнители, които имат желание и са подготвили участието си. Не може заради липсата на капацитет на трима души да организират фестивала, не можем да допуснем целият младежки сектор във Варна да страда.
Това заяви на брифинг Биляна Раева, представител на общината в УС на сдружението „Варна – Европейска младежка столица“, по повод писмо от екипа на неправителствената организация „Варненски младежки фестивал“, че се отказват от партньорството си с администрацията за провеждането на фестивала FUN CITY.
На срещата присъстваха Мартин Байчев, председател на ПК „Младежки дейности и спорт“ към Общинския съвет, и Анна Николова, началник-отдел „Управление на финансовите ресурси“ към дирекция „Образование и младежки дейности“ в общината.
Варненският младежки фестивал се организира във Варна още от 2009 г. До 2011 г. той се реализира на частни начала. От 2011 г., когато се регистрира сдружение със същото название, Община Варна поема на 100% финансов ангажимент към проявата. В периода от 2011 до 2015 г., общината е инвестирала във  FUN CITY около 500 000 лв., още 100 000 лв. са подготвени в бюджета за тази година, обясни Биляна Раева.
Желанието на администрацията и на общинския съвет е средствата за фестивала да се разходват по най-прозрачния начин, въпреки това от сдружението ни представиха нещо като концепция, без ясен финансов план как ще разходват средствата, чак в края на юли, обясни Мартин Байчев. Биляна Раева допълни, че са залагани необясними суми, като например 7000 лв за наем на Летния театър, без никой да се е допитал до Общината. В доклада фигурирала и сума от 2000 лева за наемане на химически тоалетни за четири дни. За сравнение през миналата година, за друго събитие са платени 187 лева за тази услуга, и то за седем дни.
Що се отнася до организирането на фестивала, от тук нататък ще бъде предложено всяка година на конкурсен принцип да бъде избиран изпълнител, обясни Биляна Раева.

Фото Live.Varna.bg