След разширение: Делфинариумът става уникален на Балканите

През това лято варненският делфинариум, една от гордостите на града ни, навърши 33 години. Предстои култовият за града ни атракцион да добие нов облик и да се превърне в уникален обект за Балканите. Ето какво коментира за предстоящите ремонти и превръщането на Делфинариума в неповторима атракция на Балканите управителят на фирмата, менажираща комплекса – Васил Василев:
„С мащабни ремонти успяхме да върнем блясъка на тази уникална сграда и прилежащата й площ. Остава ни да реновираме изцяло вътрешната обстановка и басейна на делфините.
И тук се сблъскваме с най-голямото предизвикателство – никакви ремонтно-строителни дейности не могат да се вършат, без самите делфини да бъдат преместени от сградата – шумът на строителните машини и инструменти просто ще ги убие. За съжаление, така са устроени нашите артисти. За разлика от човека, те са способни да възприемат звуци, които нашето ухо даже не забелязва. Преди 20-ина години, при спешен ремонт, делфините са били преместени в хуманитарен басейн в „Спорт Палас“ и това е коствало живота на един от любимците на публиката.
Какво да се направи? Собствениците на Делфинариума разполагат с терен, финансиране и одобрен ПУП за строителство на така нужните басейни в съседство със сегашната сграда.
Това са: основен басейн с дълбочина в единия край поне 5 метра, родилен басейн и санитарен басейн, където да се отделят болните делфини.
Проектът е минал през обществено обсъждане, архитектурни съвети, одобрен е на заседание на Общински съвет – Варна, има разрешение от съответното министерство. Направено е всичко, което се изисква по закон.
Какво ще донесе това на варненци? Външният голям басейн, освен да приюти в началото аварийно делфините, след това ще се използва за физически контакт на деца и делфини, а защо не и за набиращата популярност делфинотерапия.
Санитарният басейн ще може да приютява и лекува и черноморски делфини, изпаднали в беда. А родилният ще даде възможност за разширяване популацията, която при условията в момента е затруднена. И накрая, обновеният комплекс ще стане нова перла в короната на морската ни столица.
Какво остава? Остава в спешен порядък общинските власти да издадат виза за проектиране, за да се пристъпи към реализация на проекта. Строителството може да започне буквално след 4-5 месеца и още следващото лято делфините да бъдат извадени от сградата и да се пристъпи към мащабен ремонт и реконструкция на вътрешния басейн и целия Делфинариум.
В заключение се обръщам към варненци: Съдействайте ни за по-бързо решаване на въпроса. Тридесет и три години това е вашият Делфинариум. Пораснахме с него. Нека и в бъдеще да разнася славата на Варна и България!“, предаде Varna24.bg през миналата седмица.