След проверка на летището: Данъчни и търговци влязоха в спор за укрит оборот

350 лева укрит оборот откриха при изненадваща проверка данъчни и полицейски служители в магазин за цигари и сувенири на варненското летище, съобщи миналата седмица Moreto.net. На нарушителите ще бъде съставен акт. Размерът на глобата за първо нарушение е между 500 до 2000 лева и при второ – от 1000 до 4000 лева, обясни пресаташето на приходната агенция Виолета Маринова.
Пет търговски обекта на летището бяха проверени от четири екипа данъчни в морската столица за един следобед. Държавните инспектори следиха дали се издават касови бонове, както и дали се равняват касите с дневния отчет.
След оповестената информация последва опровержение на обвинението за укрит оборот от магазин за сувенири на Летище Варна.
„След проведената проверка на обекти, локализирани на летище Варна от служители на ТД на НАП – Варна, и ОД на МВР – Варна, в медиите се появи информация, че магазин за сувенири е укрил оборот от 350 лв. и проверката е предизвикана поради по-ниски обороти спрямо останалите обекти и спрямо предходни периоди. Тази информация противоречи на истината и уронва престижа на нашия бранд.
По отношение на информацията за укрит оборот: Наличността е описана и сметната от наш служител. След това е проверена от  служител на ТД на НАП – Варна. Не е дадена обратна връзка на нашия служител за резултата при проверката на наличността, но информацията е изнесена пред медиите.
При калкулирането на купюрите по описа на наличността е допусната техническа грешка от нашия служител. Техническата грешка при калкулирането на купюрите не е отчетена и от проверяващите, а именно – калкулирани са 51 бр. х 0,50 лв. = 255 лв., вместо реалните 25,50 лв. и 64 бр. х 0,20 лв. = 128 лв., вместо реалните 12,80 лв. Техническата грешка е установена до приключване на проверката. На магазина за сувенири е издаден втори протокол, в който така детайлно цитираната пред и от медиите касова разлика от 350 лв. не фигурира.
По отношение на информацията за по-ниски обороти:
„Джинджърс” ЕООД отчита ръст от 38 % на оборотите си от месец юни 2016 спрямо месец юни 2015.
Ще се въздържим от коментар относно отношението към нашите служители по време на проверката. Разбираме желанието на проверяващите да споделят резултати и на медиите да отразят случващото се, но в интерес на истината, поднесената информация е невярна.
Уверяваме всички наши клиенти и партньори, че Ginger Shop винаги е спазвал всички законови изисквания и никога не бихме си позволили злоупотреба. Винаги сме били готови да посрещнем всякакви проверки от всички органи. Няма да позволим с името и работата ни да се злоупотребява. В потвърждение на факта, че Ginger Shop – магазин за сувенири на Летище Варна, е бил изряден при проведената проверка, прилагаме протокола, в който е упоменато, че касовата наличност в момента на проверяване е с разлика само от 5 лв., допустими от закона заради  спецификата на търговията на дребно.
Изказваме благодарност към нашите служители за адекватното поведение  и проявеното внимание към всеки един коментар по време на проверката благодарение, на които стана възможно откриването на техническата грешка при калкулирането на касовата наличност.
Изказваме благодарност към ТД на НАП – Варна, за проявеното разбиране и коректното приключване на проверката. Ginger Shop – магазин за сувенири на Летище Варна, няма издаден акт за нарушение след официалното приключване на проверката. Вярваме в обективността на българските медии и смятаме, че името ни ще бъде защитено“, съобщават от ръководството на магазина.
Приложена е и подписка в подкрепа на опровержението.