След проведен конкурс: Арх. Виктор Бузев остана главен архитект на Варна

Настоящият главен архитект на Варна Виктор Бузев запази поста си, след като премина през конкурс. На финала арх. Бузев имаше за конкурент колегата си Жулиан Начев. Двамата бяха  допуснати да продължат в надпреварата, след като изборната комисия сумира оценките им. Третият от кандидатите – Тодор Господинов, отпадна на финалната права. Бузев е получил оценка 4,86, Начев – 4,04, а Господинов – 3,29, съобщи Moreto.net.
Кандидатите трябваше да подготвят презентации на тема „Прилагане на ОУП – Варна в контекста на стратегическите устройствени документи от регионално и национално ниво“.
В своето изложение настоящият главен архитект посочва, че се налага постоянна защита и политика по устойчиво усвояване на ресурсите и експлоатация на природните богатства, които отличават Варна с огромния й потенциал, отреждайки й  мястото на структуроопределящ фактор в Северна България.
„Ако и 10% от споменатото до тук се реализира, ще мога спокойно да умра с мисълта, че съм оставил с труда си правилна и трайна следа в родния си град“, пише в края на презентацията на Виктор Бузев. Към текста са добавени и въпроси на автора. Те се свързани с теми като небостъргачите и тяхното евентуално място в града ни в бъдеще, трябва ли затворът да се измести от сегашното си централно място в града, миналото, бъдещето и настоящето на Дупката в центъра, възможностите за изграждане на експо център и необходимостта за високотехнологична зона.
Другият кандидат – Жулиан Начев, заяви, че е предложил изцяло нов подход за промяната на облика на Варна, който тепърва предстои да бъде ясно дефиниран и изграден. Концепцията му включваше работа по реорганизация на цялата инфраструктура, основана на принципите на най-авангардните подходи в урбанистиката – културно планиране, устойчивост и прилагане на съвременни методи за градско брандиране с унифициран и изчистен стил.
Кандидатите имаха възможността да се срещнат с медиите и да изложат концепциите си преди финалното решение на комисията. Само часове след публичната им изява стана ясно, че арх. Бузев е запазил поста си.