След поредица от пожари: Варненски адвокат атакува рискова наредба на МВР

Източник „Спътник“

Безумия в наредба, сътворена в Министерството на вътрешните работи и подписана от министър Румяна Бъчварова, застрашава живота и здравето на българските граждани и на техните спасители – пожарникарите в цялата страна, написа електронното издание „Спътник“.
Заповедта относно наредбата е разписана на 24 август 2015 г. За това алармираха от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Синдикатът ще се опита да обори въпросната наредба пред Върховния административен съд. Производството е насрочено за 12 април, съобщи варненският адвокат Васил Ставрев, който ще встъпи по делото като защитник на интересите на пожарникарите от най-големия синдикат в силовите ведомства със 7000 членове.
Наредбата е за реда за осъществяване на пожарогасителната и спасителната дейност на органите за пожарна безопасност и защита на населението и е под номер 8121з-1006.
В нея се сочи мъгляво, че месечните графици на огнеборците трябва да са направени така, че при едно дежурство трябва да има минимум трима служители. От така въвеждания регламент обаче не се разбира влиза ли в това число дежурният по ППС, шофьорът на екипа и дали екипът се състои само от трима души в едно звено на въпросната противопожарна служба.
Що е това екип – на един специализиран автомобил или на цялата служба. Парадоксът е, че наредбата влиза в сила от 1 август 2017 година, а какво ще правят дотогава служителите, не е ясно. Адвокат Васил Ставрев даде за пример двата скорошни инцидента, когато първо лумна пожар в местността Ален мак край Варна, а след това пламъците обхванаха кооперацията в кв. „Победа“ в града.
Истински късмет са имали хората в блока, колкото и да звучи различно за обитателите на съсипаните апартаменти на 2, 3, 4 и отчасти на 5-ия етаж в сградата. В този следобед на работа по случайност в Първа РСПАБ на смяна са били 11 пожарникари, от които трима шофьори на специализирани автомобили.
След сигнала за пожара на Ален мак в 15,35 ч. там се озовали да гасят три коли. Но в 16,21 ч. постъпил вторият – за бедствието в кв. „Победа“. На мястото на първия инцидент останали двама служители и един шофьор, да довършат гасенето.10-15 минути по-късно огнеборците стигнали до втория пожар, като преди това трябвало да заредят вода и гасителна течност, разказва адвокат Васил Ставрев.  Междувременно към пожарът бил вдигнат под тревога и един екип от Трета РСПАБ – шофьор и двама служители.
„Хората от кооперацията са били сравнително малко, били са на работа и е било наистина късмет, че са били евакуирани“, казва адвокат Ставрев. Той коментира и друг факт от инцидента – неправилно паркирани край горящата кооперация леки автомобили, заради които автостълбата не е могла да бъде поставена така, че да се свалят по нея бедстващите от кооперацията. Наложило се да бъде докаран друг специализиран автомобил.
„Би следвало в такива ситуации тук да има служители на Пътна полиция, които да помогнат за достъпа и отцепка на трафика, смятат адвокатът на синдикалната организация.
Ако въпросния ден бе избухнал още един пожар във Варна, тогава какво щеше да се случи? При положение, че службата в „Аспарухово“ отговаря за региона“, коментира юристът.
Той съветва пострадалите от пожара обитатели на кооперацията във варненския кв. „Победа“ да заведат дела срещу МВР, министър Румяна Бъчварова и ръководството на министерството.
В момента два от опустошените апартаменти са запечатани заради конструктивен проблем, предизвикан от огненото бедствие. И хората не живеят там.
„Броят на пожарникарите в страната е под санитарния минимум. Преди те не разполагаха с техника, сега има – но няма достатъчно служители. Конкурси не се провеждат от министерството и на този етап органите за пожарна безопасност рискуват и живота на гражданите, които би трябвало да спасяват, и своя.
Ако наредбата в Закона за МВР, която регламентира дейността на пожарникарите, бъде съборена в съда, ще се поправи една голяма грешка. И вътрешното министерство ще трябва не само да уточни колко служители по график трябва да са дежурни от една ППС, но и да назначи конкурси за нови“, коментира адвокатът на Синдикалната федерация на служителите в МВР.