След наводнението: Общината призна, че цяло лято шахтите не са почиствани

Последната мащабна акция по почистване на дъждовната канализация във Варна е била проведена през месец май. Това научи „Народно дело Седмицата“ ден след като дъждът „ни изненада“ и предизвика наводнения на много места в града.
От началото на лятото до сега почистване на отводнителните шахти в различни райони са правени регулярно, но само по сигнали, добавиха от община Варна. От кметския пресцентър  уточниха, че не е имало разделение на сигналите по това дали са дошли от граждани, фирми или институции, но на тях е реагирано. След  пороя и градушката отново започна масово почистване на дъждовната канализация, която беше задръстена от листа, клони, камъни и наноси, довлечени от водната стихия.
Причината за наводненията на много места във Варна на 25 септември са в климатичните условия, заявяват специалистите на общината. Според тях канализацията не се е задръстила, а просто не е могла да поеме толкова голямо количество вода и градушка за толкова кратък период от време.

Управляващите отказаха да обсъждат бедствието

6-duzhd-2

Бюджетната комисия към Общински съвет – Варна, отказа да обсъжда въпроса колко пари са изхарчени за поддръжката на шахтите за дъждовни води и колко трябва да се залагат в бъдеще, за да не се стига до ситуации като вчерашната. Председателят на комисията Станислав Иванов (ГЕРБ) се оправда, че въпросът не е по дневния ред, а Янко Станев (СДС) препоръча въпросът да се оттегли, защото случилото се вчера не било нещо извънредно.
Питането за средствата за шахтите беше поставено пред комисията от Борислав Гуцанов (БСП). Той припомни, че съветът е гласувал 1,8 млн. лв. за дъждовната канализация и поиска да знае дали парите са похарчени или предстои тепърва да се харчат, както и дали ще са достатъчни, за да няма повече наводнения. „Мисля, че това трябва да се обсъди. Ако пък смятате, че случилото се вчера е нещо нормално, ще си оттегля въпроса“, добави Гуцанов. „Оттегли го тогава!“, репликира го веднага зам.-председателят на местния парламент Янко Станев. Председателят на бюджетната комисия Станислав Иванов пък заяви, че въпросът на Гуцанов не е свързан с точката от дневния ред, която се гледа в момента. Той все пак заяви, че ако сред представителите на кметската администрация на заседанието има кой да говори по темата, може да му даде думата. Стефка Господинова, шеф на бюджетната дирекция в администрацията на кмета Иван Портних, беше на комисията, но предпочете да замълчи по темата. Същото направи и Божидар Чапаров, председател на общинската комисия „Благоустройство и комунални дейности“, която отговаря за разпределянето на парите за инфраструктурата на Варна. Както е известно, той е партньор на Янко Станев в групата „Граждани и експерти и СДС“ в общинския съвет.

Гражданите се оплакаха от праха след пороя

6-duzhd-1

В началото на миналата седмица граждани се оплакаха, че въздухът е толкова прашен, че в някои райони на града хората не смеят да си отворят прозорците. Ето какво написа до редакцията ни жител на Цветния квартал: „След големия порой тук е пълно с прахоляк и кал. Като мине кола през този прахоляк, всичко се вдига във въздуха и хората го дишат. Не можем да си отворим прозорците, защото всичко влиза вътре!“
„Вредният ефект на замърсяването с прах се проявява с дразнещо действие и зависи от продължителността на експозицията. По-вреден е ефектът при едновременна експозиция от прах и серен диоксид, която повишава заболяемостта и нарушава белодробната функция. Във Варна такава комбинация на замърсители не се е проявявала“, коментира директорът на РИОСВ – Варна, Пламен Ташев.