След истински фурор в София: Испанският национален балет разтърсва ДКС с „Болеро“

 

Испанският национален балет препълни зала 1 на НДК в София миналата сряда. А „Болеро“ по музика на Равел вдигна столичната публика на крака. Танцът, изпълнен от 20 млади и грациозни танцьори в червено-черни костюми, под ритъма на кастанети и токове, се представя за първи път на българска сцена. Солистът Серхио Бернал, носител на множество международни награди, стана безспорен любимец на публиката.

Грациозните танцьори на испанския балет предстои да се срещнат за първи път с варненската публика на 14 юни в Двореца на културата и спорта. Трупата представя в България спектакъл, съчетаващ четири различни по стил и дух постановки – от класическия испански танц с типичните елементи на фламенкото и ескуера болера до съвременна хореография, която показва развитието на балетното изкуство, стъпило на традициите.

Соловият танц „Самотата на шала” /Soleá del mantón/, под съпровод на жива музика и пеене, е запазена марка на примабалерината Естер Йорадо. Тя показа на софийската публика уникалната си страст, испански драматизъм и изключителна танцувална техника на ръцете с ръчно изработен везан шал.

Изненада за публиката беше постановката „Аленто“ по хореография на Антонио Нахаро, творчески директор на трупата. Това е авангарден спектакъл – експеримент, който съчетава традициите на испанския танц, техниката с кастанети и фламенко токове със соул, джаз и фокстрот стилове. Нахаро иска да покаже, че корените не трябва да се забравят, но изкуството може да се развива и да бъде и модерно.

За всеки от четирите танца, показващи различни характери и истории, балетистите сменят разкошни костюми и обувки. За изящния гардероб зад кулисите се грижат 25 души, за да бъде спектакълът блестящ и съвършен.

На излизане публиката споделяше: „Изключително изящество, класа, вдъхновение и отдаденост на танцьорите. Подариха ни невероятна емоция“.

Балетът на Испания е създаден преди 39 години като посланик на традиционния испански танц по света. Трупата се състои от млади и вдъхновени танцьори, които могат да възпламенят с енергията и вдъхновението си всяка сцена.

Спектакълът във Варна, който е част от национално турне, е организиран от продуцентска агенция БГ Саунд Стейдж, с подкрепата на посолството на Кралство Испания. Билетите за концерта във Варна са на цени от 40 до 80 лв. с ограничен брой VIP места от 100 лв.