След зрелищна акция на ГДБОП: Изправят варненски митничари пред съда за корупция

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу шестима митничари, които бяха арестувани в края на миналата седмица във Варна. Броят на задържаните достигна общо 25, а акцията порази всички със своя мащаб и веднага се превърна в една от основните новини в националните медии.
Митничарите бяха задържани от екипи на ГДБОП на пункта Варна-запад заради взимане на подкуп. 700 хиляди лева, за които се подозира, че са от подкупи, са били открити у домовете на задържаните митничари и служебните помещения на митницата.
Операцията е проведена след сигнали за получаване на подкупи и за обмитяване на контейнери на тарифи, различни от определените по закон, съобщи „Блиц“. Действия по разкриването и задържането на държавните служители започна още в четвъртък вечер.
В петък говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, уточни, че се касае за искане и получаване на подкупи. „Извършват се активни процесуално-следствени действия под ръководството на Специализираната прокуратура“, каза още тя. „Към момента продължават да се извършват разпити, претърсвания и изземвания. По непотвърдена информация са задържани не по малко от 5 лица“, уточни Арнаудова. „На мястото са двама прокурори от Специализираната прокуратура и пътува съдия от Специализирания наказателен съд, пред когото ще се извършват разпити на свидетели“, добави Арнаудова в последния работен ден на миналата седмица, цитирана от „Фокус“.

4 - Akcija 1
„Първо искам да направя уговорката, че ситуацията е динамична и в момента колегите от Специализираната прокуратура и ГДБОП продължават да провеждат действия по разследването в град Варна, така че това е променяща се информация“, каза в същия ден, ръководител на Специализираната прокуратура. От думите му стана ясно, че  едно от лицата е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лв., а петима други са с 72-часово задържане до довеждането им пред Специализирания наказателен съд.
Гешев уточни, че става въпрос за началника на пункта Варна-запад и четирите началници смени на този пункт. „Това по същество е пристанище Варна, коментира той, цитиран от „Блиц“.
При претърсвания на задържаните на митница Варна-запад са намерени крупни суми пари – над 711 хил. лв. „Според нас са послужили и са предназначени за предаване или част от тях са предадени за възнаграждение за корупционно извършената услуга“, коментира  Иван Гешев.

Схемата изключвала телефонни разговори за конспирацията

4 - Akcija 3

KODAK Digital Still Camera

„Групата е конспиративна. Категорично не е имало комуникация по телефоните за конкретни действия, които трябва да се извършат за конкретен камион, за конкретна спедиторска фирма“, обясни пред медиите говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
По думите ѝ е установено обаче, с много големи усилия, че началникът на пункта и неговите на практика заместници-началниците на смените, се събират всеки месец по веднъж в дома на едно от вече задържаните лица, където на съответни листове всеки от началниците на смените се е отчитал пред началника за това колко контейнера, колко камиона, на кои спедиторски фирми или кои фирми вносители са извършили съответните действия по обмитяване.
Тази отчетност е документирана не само със СРС-та, но и листовете, с които тези началници на смени са били при началника преди това, са открити при извършените лични обиски на лицата.
„Началниците на смените по този начин са предоставяли информация на началника на пункта, който е имал ангажимент за съответния контейнер да поиска и да получи по 1500 лева на обработен контейнер“, добави Арнаудова.
„Подкупите, които са били искани и получавани, са не за да не се извърши действие по служба, а за се извърши такова действие по служба, което да бъде бързо, безпроблемно, независимо от декларирани занижени цени, да речем, на китайски стоки, да се приемат за достоверни и да не се извършва щатна митническа проверка“, каза още Арнаудова. Тя подчерта още, че е въпрос на време и доказателства да се прецени дали няма други участници в организираната престъпна група.
Превозвачите спестявали между 400 и 600 лева такса митническа проверка. Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев разкри, че подкупите са предавани на началника на пункта.
После той ги е разпределял между началниците на смени. Голяма част от намерените 711 хил. лева подкупи са били открити в дома на спедитора, който е на свобода срещу 2000 лева. До тази крачка разследващите стигнали след неговите самопризнания за рушветчийската схема.

Парите са открити в микровълнови печки, коли, играчки и куфари

От МВР разпространиха снимки, от които се вижда, че парите са били крити на различни места – по жабките на колите, в играчките на митничарските децата, куфари и микровълнови печки. Чрез корупционната практика спедиторските фирми са избягвали престоя, свързан с големи такси, както и извършването на  евентуална митническа проверка, при която се плащат допълнителни суми – за  разтоварване и товарене на стоката. Митничарите били следени четири месеца заради сигнали, че искат подкупи.
По случая сме използвали пълния набор от специални разузнавателни средства, заяви директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. По думите му, участниците в групата се разбирали са се чрез кодове .
„Членовете на тази група, имам предвид митничарите, които днес са уличени, се държаха изключително нагло и безпардонно, което означава, че тези престъпления са ги вършили от доста време“, посочи Спиридонов.