След „зелена светлина“ от Общинския съвет: Държавата осигурява парите за новата Математическа гимназия

 

С абсолютно мнозинство, без „против“ и „въздържали се“, Общински съвет – Варна, даде съгласието си за стартиране на процедура по придобиване на държавен имот, върху който да бъде построена нова сграда на емблематичната Математическа гимназия „Д-р П. Берон“.
Предложението на кмета Иван Портних получи подкрепата на всичките 43-ма общински съветници, участвали в гласуването на проведеното в края на миналата седмица извънредно заседание на местния парламент.
Желанието е общината да получи безвъзмездно близо 14,2 дка от държавата, които да обедини със свой съседен парцел с площ 7,7 дка. Така ще се осигурят близо 22 дка, необходими по норматив за строителството на нова училищна сграда.
Теренът е в района на техникумите и има потенциала да се превърне в образователен кампус, като част от усилията на местната администрация за утвърждаване на Варна като град на знанието. Финансирането на строежа ще бъде осигурено от правителството. По предварителни разчети проектът ще струва между 10 и 12 млн. лева.


На заседанието общинските съветници одобриха и предложението за започване на работа по установяване на двустранни отношения с Охрид, Република Македония. Те дадоха също съгласието си Община Варна и израелският град Хайфа да подпишат Меморандум за сътрудничество и разбирателство, който ще бъде основа за насърчаване на партньорството в областта на високите технологии, биотехнологиите, медицината и здравеопазването, туризма, спорта, културата и др.
Общинският съвет разреши и участието на район „Одесос“ в съвместен европроект с провинция Трабзон от Турция, която е водещ партньор. Ако проектът получи одобрение от Брюксел, ще бъде подписан договор за побратимяване на варненския район с община Сайкара в турската провинция. По този въпрос обаче не всички местни избраници имаха едно мнение.

Съветник от „Атака“: Ердоган е тиран, не трябва да го пускаме тук

Общински съветник отказа да подкрепи предложение за участие на район „Одесос” в съвестен проект с турската провинция Трабзон, който предвижда и договор за побратимяване.
Добрин Иванов от „Атака” обаче заподозря, че предложението за побратимяване с Трабзон е заради предстоящата визита на турския президент Реджеп Ердоган във Варна. На 26 март в резиденция „Евксиноград” той ще се срещне с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск, а домакин ще бъде българският премиер Бойко Борисов.
„По принцип съм „за” побратимяването с македонския народ, както и за съвместно сътрудничество с Хайфа. Но не мога си сътруднича или да се побратимявам с народ, който никога не ни е бил братски в миналото, издевателствал е над нас, избивал ни е, а в момента продължава да избива кюрдското население. Този народ се управлява от тиран. Единственото място, на което трябва да бъде приет този човек, е Хага, където да бъде осъден справедливо за престъпления спрямо собствения си народ и кюрдското население. Не трябва да допускаме този човек на българска територия. Той няма нищо общо с нашия европейски дух, както и с нашата култура. Не трябва да се допуска, защото е тиранин, който издевателства над собствения си народ. Българските турци също не го харесват”, обясни мотивите си Иванов пред „Дарик“.
Според общинския съветник пред Ердоган трябва да бъде повдигнат въпросът за връщане на Беломорска Тракия на България. Иванов не пожела да разкрие дали „Атака” планира протести заради посещението на турския президент.