След забраната за достъп до плажовете през април: Варненка обори в съда неграмотна заповед на РЗИ

Варненка спечели дело срещу РЗИ-Варна за ограничения достъп на граждани до плажовете по време на извънредното положение през тази пролет. Пред Дарик радио Юлия Кръстева, адвокат по професия, разкри защо като гражданин се е противопоставила в съда на заповедта на здравната инспекция.

Според Кръстева, действията на РЗИ-Варна не са били обосновани, законосъобразни и целенасочени за опазване здравето на хората, а хаотични и неадекватни. Имало и друг довод за жалбата й срещу разпореждането за ограничаване на достъпа до варненските плажове.

„Заповедта беше неграмотна, защото в нея имаше 11 правописни, стилистични и пунктуационни грешки, което на мен не ми се струва много окей”, посочи Юлия Кръстева.

Въпреки че при разглеждане на жалбата в съда заповедта на РЗИ е била вече отменена, съдът се произнася, тъй като разпореждането е било в сила в деня на обжалването му. Според магистратите заповедта е била немотивирана, необоснована и незаконосъобразна. Кръстева е на мнение, че може да се разсъждава и дали глобените в този период могат да обжалват санкциите си.

Самата тя преминала пред карантина след завръщане от Испания. По думите й поставянето й в изолация е било трагикомично, като това става след отчитане на първия положителен случай на COVID-19 в морската столица.”След кацане на летище София абсолютно всички под строй се насочиха към върволица от таксита и заминаха кой накъдето му видят очите. Това беше 15 минути след като попълнихме декларация за карантиниране”, спомня си Кръстева. Тя разкри, че в автобуса от София до Варна при 50 седящи места пътували 55 души, пристигнали от всички точки на Европа. Във Варна пък започнали да я проверяват дали спазва карантината чак на осмия ден.

Юлия Кръстева разкри, че съдебното решение в нейна ползва й носи най-вече морална полза. Освен това РЗИ-Варна трябва да й възстанови 10-те лева разноски покрай подаването на жалбата. Варненската, осъдила здравната инпекция, заяви, че би обжалвала „всичко, което носи вреда от лошо, некачествено и неинтелигентно управление”.