След десетилетия любов и отдаденост: Хорът на варненските девойки и жени отново ни представя пред света

Виолета Гурнакова

Със специална покана за международно участие се оказа варненският хор на девойките и жените с диригент Захарина Милкова-Никитасова. Поканата е от организаторите на международен фестивал за хорово пеене в Лаго ди Гарда, Италия, от 11 до 15 октомври.
„Постоянно получаваме покани, но този път събрахме парички и решихме да тръгнем“, разказва диригентката на състава към хорова школа „Морски звуци“ във Варна. За част от разходите колективът е подкрепен от дирекция култура към Община Варна, домакините също са поели своя ангажимент. Но така или иначе, едно подобно пътуване изисква голям личен ресурс и организация.
Зад предстоящото участие се крият години упорита работа. Пред чуждестранното жури ще прозвучат 10 пиеси на известни композитори – основно български, италиански, немски. Момичетата ще изпълнят както разработки с фолклорен елемент, така и църковни творби.
Заедно с тях на сцената ще се изредят участници от още държави. Срещата няма състезателен характер, а има за цел общуване и обмен.
Хорът на варненските девойки и жени вече 35 години работи под палката на Захарина Милкова-Никитасова. Иначе е създаден преди повече от половин век. През последните 35 години съставът заема челни позиции и представя страната ни в десетки международни конкурси.
На какво се дължи този успех?! Отговорът на ръководителката е само един: „На любовта и упорития труд в името на тази любов.“ Защото няма друга сила на света, която да накара човек да отделя години наред от своето ценно време вечер, далеч от семейството, за да пее и да радва света с гласа си.
Хорът някога е бил за по-малки на възраст изпълнителки, но с течение на времето става ясно, че порасналите хористки искат да продължат да се занимават. След като стават съпруги и майки, много от девойките се завръщат и така се ражда Хорът на варненските девойки и жени.
Разбира се, не можем да подминем и болната тема за съвременния срив в културните ценности, който засяга всяко едно изкуство, включително и хоровото.
„Образователната система вече не дава шанс за музикално ограмотяване и развиване на любов към музиката още от най-ранна възраст.“, коментира диригентката Захарина Милкова – Никитасова. Тя с болка си спомня времето на училищните хорове, на нотното ограмотяване в клас, но също така е оптимист, че достигайки дъното, културният живот ще получи тласък нагоре. Защо ли?!
„Българският народ е много талантлив, пее му се. Да, фолклорът е основната музика на българина, за хоровото пеене се изисква друга постановка и специфична интелигентност, но щом има стремеж, ще има и нов прилив на свежи сили.“, убедена е тя.
Диригентката Захарина Милкова–Никитасова завършва Музикално училище „Добри Христов” във Варна и Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, София. Известно време работи като музикален експерт в Съвета за култура – Варна, след което е преподавател по пеене и музика в училище и по хорознание във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”. В следващите поредни години е диригент и художествен ръководител на Женски камерен хор, Хор на девойките, Смесен хор „ Православие” и Детски хор „Добри Христов”. От 1981г. до момента ръководи и е диригент на Хор на варненските девойки и жени към Хорова школа „Проф. Марин Чонев“ – Община Варна. С този хор е спечелила множество национални отличия и награди от международни конкурси в България, Белгия, Италия, Великобритания, Швейцария и Турция. Председател е на Диригентски колегиум – Варна, към Съюза на българските музикални и танцови дейци. Член е на Организационния комитет на Международен майски хоров конкурс „Проф. Г. Димитров” – Варна. Участва в жури на международни хорови фестивали и конкурси.