След години бездействие: Строителството на новия стадион тръгна и напредва

Александър Дечев

Общински съветници начело с председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов направиха в началото на миналата седмица инспекция на строителните работи по изграждането на стадион „Варна“. На мястото вече се издига долната част от съоръжението.
„В момента сме по средата й. До две седмици възнамеряваме да започнем работа и по горното ниво. Съгласно графиците, които имаме, сме в сроковете. Долното ниво представлява един двуетажен закрит паркинг, като в дъното, под сектор „Б“, ще има още два използваеми етажа, които са всъщност офисите на самия стадион. Ще има помещения с обществена функция, като ресторанти, офиси, магазини, зали за различни видове спорт, съблекални и други. Капацитетът на стадиона ще е за 22 000 зрители. Паркингът е за 1400 автомобила“, каза пред медиите ръководителят на строителните работи Станислав Василев. По думите му цялостната конструкция на съоръжението – долното и горното ниво, трябва да е готова до края на 2017 г.

6 - Stadion 3
„Самият стадион обаче ще функционира, предполагам, в началото на 2019 г., защото има още много работи, след като се вдигне конструкцията, за да се завърши във вид, който може да се използва. Много ни възпрепятства това, че стадионът е в зона, която е много богата на подпочвени води. Понеже сондирането е на големи дълбочини, тази всичката вода, която идва от ската отгоре, ние трябва да се борим с нея, за да си свършим работата. Това като цяло ни възпрепятства работата, но засега се справяме добре. Как ще се справим с подпочвените води? Около целия стадион ще има система, която да хваща тази вода и с помпени шахти да се включваме вече в дъждовната градска мрежа, казва се околовръстна дренажна система. Тя е около целия стадион“, коментира Василев.
От първата копка на бъдещото спортно съоръжение, което трябва да стане достоен наследник на легендарния стадион „Юрий Гагарин“, вече изминаха 9 години. Проектът на няколко пъти бе изменян, като във финалния вариант модерното спортно съоръжение ще разполага с 22 000 места, като една от трибуните няма да бъде покрита с козирка. Съоръжението трябва да е от четвърта категория на ФИФА и според запознати ще е най-модерният стадион у нас.

6 - Stadion 2

Председателят на съвета похвали работата

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов е приятно изненадан от бързото темпо, с което се строи стадион „Варна“. Той инспектира преди час съоръжението заедно със съветниците Мартин Байчев, Янко Станев и Димитър Карбов.
„До момента вложените средства са единствено от продажбата на терена, за който дадохме съгласие на сесията на общинския съвет – 17 декара. С тези пари трябва да се завърши грубият строеж на стадиона. 20,3 милиона е сумата, по спомен. От там нататък се търсят способи за финансиране за завършване. Най-скъпата част от строителството е това, което виждате. От дружеството ще търсят начини, с нашето институционално съдействие, да се намерят още средства. Приятно изненадани сме всички от етапа, до който е достигнало строителството. За този кратък момент от миналата година от август, строителството е напреднало много и приветстваме в този смисъл работата на дружеството. Убедени сме, че ще бъдат спазени останалите срокове, които са заложени“, каза Балабанов.

6 - Stadion 1
На 24 февруари дружеството, което стопанисва стадиона, ще има отчетно събрание, на което ще стане ясно докъде са етапите и какви средства ще трябват още за довършването на стадиона. „Там ще получим по-точна информация какво точно е необходимо, колко е вложено до момента и на какъв етап е строителството. Аз виждам, че строителството напредва изключително много и се надявам, че ще приключи до 2019 г. Вижда се, че за това, което е отпуснато като средства, се работи сериозно. Няма пречка да се съмняваме, че нещата ще приключат в срок“, каза още шефът на общинския съвет на Варна.