След борбата за кръста на Богоявление: Смелчагата Анжел пожела на варненци здраве и хубави пътища

24-годишният Анжел Димитров извади тази година Светия кръст от морето във Варна. Той бе един сред общо 46 смелчаци, които се решиха да скочат в ледените води. Ритуалът с хвърлянето на кръста във Варна се проведе до буна 1 на плажа след отслужен Велик Богоявленски водосвет.
Борбата във водата беше кратка и хвърленият от митрополит Йоан дървен кръст беше бързо спасен. Анжел Димитров благодари на присъстващите на ритуала в дъждовния зимен ден.

7 - Yordanovden 2

Пожела на всички здраве и да оправят пътищата във Варна. Анжел е категоричен, че и занапред ще участва в ритуала. Той скача за осми път в морето и спасява кръста за пети.
Отразяването на Богоявление и 168-годишнината от рождението на Христо Ботев във Варна започнаха с тържествена Богоявленска литургия в Катедралния храм „Свето Успение Богородично”. Празникът продължи с военен ритуал – благославяне на частите и техните бойни знамена на площад „Св. св. Кирил и Методий”.

7 - Yodfanovden 2
Тържеството продължи с шествие от Катедралния храм, през площад „Независимост“, бул. „Княз Борис I“ , входа на Морската градина, до Икономическия университет и Алея на възрожденците, където с военен ритуал бяха положени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев.