След апел от Ники Кънчев: Благотворителна акция показа съпричастието на съгражданите ни

Варненци се включиха изключително активно в благотворителната инициатива за събиране на храна за нуждаещите се в момента. Името на акцията е “Защото сме хора”. Нашият град вече е част от дарителската инициатива на доброволци от София и Пловдив. Целта й е да бъдат осигурени стоки от първа необходимост за хората без дом, за останалите без работа, за възрастните и засегнатите от Covid-19.
“Не сме очаквали такъв отзвук. Много благодарим на всички. Ще се радваме ако някой може да ни помогне с транспорт или складиране на тази храна, защото ще трябва всеки ден да я раздаваме тук.”, коментира за “Нова Варна” един от организаторите, относно експедитивната реакция на жителите на нашия град.
Известният журналист и водещ Ники Кънчев призова варненци с емоционално послание да се включат в инициативата „Защото сме хора“. Призивът, който отправи той покаава, че той наистина познава и обича Морската столица. Във Фейсбук той написа следното:
„Варна, Варна, любимата Варна! Първото нещо, което като дете видях в тази Прекрасница, първото, даже преди морето, беше Кулата на гарата. Софийският нощен влак пристигаше в 5,30 на гарата. Ние, като повечето българи, пътувахме с него за да ползваме един ден повече на морето. Аз, брат ми, мама и татко. Още сънени с куфарите, с гурелясали очи минавахме покрай Кулата и се казвахме на автобуса. Чак после разбрах че един по архитектите на варненската, а и на бургаската гара /те затова си приличат/ е архитект Кирил Маричков, дядо на, сещате се, на кого.
Няма да забравя никога имената на спирките, които тогава ми звучаха като отделни планети: Траката, Почивка, Писател, Журналист /иха, тия дето слизат тук, сигурно са извънземни!/, Република, Дружба, Спортпалас.
Писал съм и друг път за това колко обичам Варна. Част от сърцето ми е там определено.
Затова днес апелът ми е към варненци, към моите варненски приятели!“
Всеки делничен ден пред входа на катедралния храм „Св. Успение Богородично” се събират хранителни продукти. Желаещите да подкрепят каузата трябва да поставят в торбичка продукти по своя преценка, но с условието те да са пакетирани или консервирани и да са в срок на годност.
Организаторите препоръчват хляб, пастет, лютеница, консерви, макарони, ориз, боб, леща, кроасани, вафли, соленки, бисквити, сухи пасти. Желаещите да дарят продукти, които нямат възможност на ги занесат на място, могат да пишат във фейсбук страницата на групата #3ащото сме хора – Варна или да търсят Искра Чакърова на тел. 0887 522 612, съобщиха организаторите.