След авария миналия август: Още три месеца фекални води ще се изливат във Варненското езеро

 

В началото на май се очаква Oбщината във Варна да подпише договор с фирма-изпълнител за възстановяването на скъсания от преминаващ кораб в края на миналата година тръбопровод за отвеждане на отпадните води от квартал „Аспарухово“ до пречиствателната станция. Това съобщава Радио Варна. В момента отпадните води се изливат във водите на Варненското езеро.

Заместник-кметът на община Варна Христо Иванов съобщи, че стойността на проекта, финансиран от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, е 1 300 000 лева. Очаква се ремонтът да приключи до три месеца, съобщи Иванов.

В „Студио Хъ“ по телевизия 7/8 журналистът от „Дневник” и „Капитал” Спас Спасов направи интересен коментар за този проблем, който остана сякаш встрани от интереса на обществеността във Варна. По негови думи, изливането на фекални води във Варненското езеро, всеки ден е в размерна на 6 -8 хиляди кубически метра. Причина за теча е повредена тръба, за която са похарчени 5 млн. евро.

„Това, което се случва от август миналата година, е продукт на една колективна безотговорност. Поръчител и изпълнител на проекта за тръбата е Министерството на околната среда и водите. Проектът е завършен през 2011 година, тръбата е предадена за собственост на Община Варна, а с нея оперира и се занимава местното ВиК дружество. Така че между три институции е отговорността за това, което се случва в момента. Вместо да бъде изпълнено заданието на проекта, тръбата да е прокарана под дъното, тръбата е прокарана по дъното – разликата е едно „д”, обясни той.

Един кораб преминава през Варненското езеро и според една информация прекъсва 40-45 метра от тръбата. Според  друга информация други 60 метра от тази тръба ги няма. Вследствие на това цялата фекална вода от кв. „Аспарухово” и кв „Галата” се излива във Варненското езеро, разказа журналистът. По канал море-езеро отива във Варненския залив. Там има плажове, където развиваме туризъм, каним български туристи, правим международен туризъм. Затова не се обелва нито дума. Ситуацията е много особена и по-добре да не се къпем през лятото.

Според Министерството на Околната среда и водите и Районната инспекция надвишаването на вредните вещества е около 5 пъти на някои вещества. Не 5 пункта, а 5 пъти.

Община Варна научава, че тръбата е прекъсната на 20 август миналата година. На администрацията на Портних й трябва един месец докъм 20 септември, за да сформира комисия, която да се занимава с проблема. От там нататък на тази комикия й отнема 3 месеца, за да намери изпълнителя на проекта – гръцка фирма, за да може тя да се заеме с поправката в гаранция. Оказва се обаче, че тази фирма вече не функционира и след декември минават още 4 месеца.

„През цялото това време няма и никаква информация. От замърсеното езеро се събират миди, които се продават по пазарите на града. Лови се риба, която се продава по пазарите на града. Това са неща, за които една местна администрация трябва да информира гражданите. За опасностите, в които живеят”, допълни Спасов.