Скромен протест защити Морската градина

Евгения Иванова

Само десетина варненци излязоха на протест миналата сряда, за да защитят Морската градина на Варна от застрояване. Инициативата за демонстрацията не беше изцяло варненска, а част от националната проява за опазване на парковете и зелените площи от застрояване, движение на автомобили и използването им за цели, за които не са предназначени.
Участниците в местния протест достигнаха до тезата, че трябва всички зелени площи, междублокови пространства и спортни площадки да се актуват като публична и общинска собственост. В момента много от тях са с акт за частна и общинска собственост, което според тях позволява на общината да ги продаде и съответно застрои.
Протестиращите апелираха за това, защото считат, че по този начин зелените площи ще бъдат недосегаеми за строителните фирми. „Морската е градина и е за децата ни“, настояха малобройните участници в инициативата. През годините в защита на Морската градина на протест са излизали хиляди варненци. Трудно е да се обясни защо този път подкрепата за тази кауза беше толкова вяла.