Скандал при обсъждане на тарифи: Таксиметров синдикалист заяви, че общински съветник иска да го убие

Лидерът на таксиметровия синдикат „Авто 94“ Димчо Иванов заяви публично, че варненският общински съветник Христо Атанасов (ЗНС „Ал. Стамболийски“) го е заплашил с убийство. Това  стана на заседание на транспортната комисия към общинския съвет в морския град, на която присъства и самият Атанасов.

5-skandal
В хода на разгорещен дебат за минималната цена на такситата във Варна общинският съветник подложи на съмнение основанията на шофьорите от бранша да искат вдигане на стойността й. В отговор синдикалният лидер заяви на всеослушание: „Този господин винаги е бил противник на таксиметровия бранш и даже ме е заплашвал с убийство!“. В отговор на репликата на Димчо Иванов, Христо Атанасов заяви, че ще го съди за тези думи.
Личностният конфликт се превърна в акцент на дебата, в който варненските таксиметрови шофьори искаха промяна, с която да возят на по-висока минимална тарифа – 90 стотинки през деня и 1 лв. през нощта. Основният им довод е, че себестойността на услугата им се изчислява (от тях самите, защото няма официална методика за това) на  93 ст./км.
Съветниците от мнозинството на ГЕРБ и съюзниците им обаче настояха да  се запазят сегашните минимални цени – 75 ст. през деня и 85 ст. нощем. Станислав Иванов от управляващата партия дори коментира, че таксиметровите шофьори се опитват да представят съвета „нелицеприятно пред съгражданите ни“.
В крайна сметка двете предложения бяха подложени на гласуване. Единствено Януарий Вичев от БСП подкрепи предложението на таксиметровите шофьори в комисията, с цел то да влезе като алтернативно на заседанието на общинския съвет, където ще бъде окончателното  гласуване. Дали това ще стане в крайна сметка, ще се разбере на самата общинска сесия.