Синя зона и в почивните дни

От 1 юли „синята зона“ във Варна  е с удължено работно време и ще действа и през почивните дни. Мярката е в изпълнение на промените в Наредбата за организация на движението на територията на община Варна, приети с решение на Общински съвет – Варна. „Синята зона“ ще работи с час повече – от 9:00 до 20:00 часа, включително и през уикенда, с изключение на официалните празници. Промяната се налага заради липсата на места за паркиране в обхвата на зоната извън работното й време, обясни на пресконференция днес Младен Иванов, директор на ОП „Общински паркинги и синя зона“. От днес започва поетапна подмяна на знаците, които на територията на зоната са над 1000 броя.

Цената за час престой в „синята зона“ се запазва на 1 лв. „В момента работим по създаване на възможности за целодневно паркиране чрез мобилно приложение, което допълнително ще представим. Надявам се това да стане факт най-късно до края на месеца“, поясни Младен Иванов. Предвижда се цената за целодневно паркиране в „синята зона“ да е 16 лв. с ДДС, като ползвателите ще могат да променят местоположението на автомобила си.

Въвеждането на „зелена зона“ във Варна, която също е приета с решение на Общинския съвет чрез промените в Наредбата за организация на движението, е на етап процедиране на търг за проектиране. След това предстои да бъде издадено разрешение за строеж, тъй като предстои извършване на рехабилитация на уличната настилка в района на зоната.

Обхватът на „зелената зона“ ще бъде ограничен от следните булеварди и улици: бул. “Христо Ботев“, ул. „Кракра“, ул. „Беласица“, ул. „Д-р Пискюлиев“, бул. „Вл. Варненчик“, ул. „Дрин“, ул. „Пирин“, ул. „Битоля“, ул. „Братя Бъкстон“, бул. „Чаталджа“, бул. „Ген. Колев“, бул. Царевец“, бул. „Осми Приморски полк“, ул. „Никола Вапцаров“, бул. „Княз Борис I“, бул. „В. Левски“, ул. „Проф. П. Стоянов“, ул. „Иван Рилски“, ул. „Тодор Влайков“, ул. „Христо Македонски, ул. „Константин Доганов“, ул. „Академик Фьодор Успенски“, ул. „Вл. Димитров-Майстора“, ул. „Филип Тотю“, ул. „Антон Страшимиров“.

Планира се тя да заработи до края на годината, от понеделник до петък в часовия диапазон от 9:00 до 19:00 часа, само в делнични дни. Цената ще бъде същата, както за „синята зона“ – 1 лв. за час, но престоят може да бъде до 5 часа – тоест с 2 часа повече от „синята зона“.

Промени предстоят и по отношение на зарядните станции, които ще станат платени, за което ще бъде подадена допълнителна информация към гражданите, поясни Младен Иванов.