Синята зона ще е факт през юни, глобите – от юли

 

2603 паркоместа ще бъдат обособени в Синя зона – център във Варна, която обхваща карето между бул. “Христо Ботев“, “Мария-Луиза“, “Осми приморски полк“, “Цар Освободител“, “Приморски“ и “Девня“. Зоната е разделена в четири подзони, а от днес стартира паралелно рехабилитация на пътната инфраструктура и полагане на хоризонталната маркировка по ул. „Батак“ с цел да не се натоварва допълнително трафикът.
„Изминахме дълъг път от процедури, за да стигнем до етап реализация на синята зона, която ще се случи поетапно, за да не се създава дискомфорт на гражданите. Това е уреден в световен мащаб механизъм на регулиране на паркирането в натоварените градски зони във всеки един град. Целта е облекчаване на трафика в централната част и осигуряване на проходимост за пешеходците. Всички приходи, генерирани от синята зона, ще бъдат реинвестирани в изграждане и рехабилитация на тротоари и улици, и в създаване на по-добри условия за пешеходците, майките с колички, велосипедистите“, обясни на пресконференция кметът на Варна Иван Портних. В срещата участваха директорът на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов, зам.-кметът Христо Иванов и директорът на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ Петър Гърбузов.


Работното време на Синята зона ще бъде от 9 до 19 часа. През уикенда и в празнични дни паркирането ще е безплатно. Таксата за престой е 1 лев на час. Плащането ще бъде чрез смс, каквато е практиката в други градове, ще може да се плаща и със специално мобилно приложение или чрез плащане в брой в търговски обекти, намиращи се в обхвата на зоната, които са около 100 на брой. Варна е единственият голям град в страната, в който ще може да се плати и кеш в магазин или заведение. Освен това чрез мобилното приложение шофьорите ще имат възможността да плащат и половинчасов престой, обясни Младен Иванов.
Синята зона ще функционира, след като се положи пътната маркировка, очаква се това да стане до края на май. След въвеждане в експлоатация на гражданите и гостите на Варна ще бъде осигурен гратисен период от минимум 30 дни. По време на гратисния период служители от общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ ще раздават информационни брошури и няма да бъде налагана санкция – задържане на автомобил с техническо средство тип „скоба“. Това ще важи за хора, които не са платили, но са паркирали правилно, обясни Иванов.
На територията на Синя зона – център, ще бъдат монтирани 10 броя зарядни станции за 20 електрически автомобили. Електромобилите, мотори, мотопеди ще паркират безплатно. Целта е да стимулират хората да се ориентират към този по-екологичен транспорт. Преференциално паркиране на автомобили ще бъде осигурено за хора с трайни увреждания, за които са предвидени 104 места.
Живеещите в обхвата на зоната ще паркират срещу такса – за първи автомобил – 5 лева на месец, или 55 лева на година, за втори автомобил – 10 лева на месец, или 110 лева годишно. Заплащането на сумата не гарантира паркомясто. За да ползват преференцията, живеещите в зоната трябва да имат постоянен адрес на регистрация и автомобилът да е на името на физическо лице. Те ще имат право да паркират единствено в обхвата на една от четирите подзони, в която попада адресът им. Живеещите на гранични улици между подзоните имат право да изберат в коя подзона да придобият право на паркиране.
Цените за паркиране за търговци в Синя зона – 150 лева на месец, или 1650 лева за 12 месеца. Цени за платено паркиране тип „Служебен абонамент“ – 350 лева на месец, или 3850 лева на година. Документи за издаване на разрешение за локално паркиране за живеещи и търговци ще се приемат на интернет страницата www.varnaparking.bg и в офис на ОП „Общински паркинги и синя зона“ за обслужване на граждани и фирми, находящ се на ул. “Александър Рачински“ 29. Публично ще бъде оповестено кога започва приемането на документи. Следващата година ще бъде въведена и Синя зона – широк център, която е с над 4500 паркоместа.