Синята зона ще е безплатна за електрическите коли

 

Собствениците на електрически автомобили ще ползват синята зона във Варна и ще зареждат колите си от електростанциите напълно безплатно. Това е записано в новата Наредба за организация на движението на територията на община Варна, която получи одобрението на съветниците на ПК „Транспорт“ към Общинския съвет.
Към момента няма информация колко са електромобилите във Варна, но безплатните услуги и немалкият брой зарядни станции ще стимулират варненци да предпочетат тези екологично чисти автомобили. Това каза на заседание на транспортната комисия инж. Младен Иванов, директор на общинското предприятие „Паркинги и синя зона”.
Предвижда се зоната за почасово платено паркиране да бъде въведена през май. Отначало ще има гратисен период, в който няма да се поставят скоби. „Към момента не мога да кажа колко точно ще продължи, но със сигурност ще е повече от месец“, уточни инж. Иванов.
Цената за 1 час в синята зона ще бъде 1 лв. Във Варна шофьорите ще имат възможността да плащат и половинчасов престой. Тарифите за зоната за почасово платено паркиране ще бъдат разгледани на утрешното заседание на ПК „Финанси и бюджет“ към Общински съвет – Варна.
За обслужването на синята зона Община Варна ще купи 18 електромобила, 5 хибридни коли и три нови „паяка“. Велопаркингите, които в момента се ръководят от районните кметове, ще минат под управлението на ОП „Паркинги и синя зона“. Съветниците изразиха мнение, че по този начин паркингите за велосипеди ще станат много по-използваеми и ще се стопанисват по-добре.