Синята зона вече донесе 1 млн. лева в бюджета на града

 

 

Общо един милион лева са приходите от старта на „синята зона“ във Варна до момента. Около половин милион лева са приходите от кратковременно паркиране след въвеждането й през месец август. Още толкова са постъпленията от абонамент на юридически лица и на живеещи в обхвата на зоната, както и от поставянето на скоби на нарушители, съобщи в края на ноември Дарик.

Средно на ден на 50 автомобила се поставят блокиращи устройства. Цифрите съобщи в предаването „Зала Пленарна” по „Дарик”шефът на предприятието „Общински паркинги и синя зона” Младен Иванов.

Предстои да започне проектирането на следващия етап от синята зона. Тя ще обхваща района между улиците „Кракра”, „Беласица”, „Вл. Варненчик”, „Дрин”, „Пирин”, „Битоля”, „Чаталджа”, „Ген. Колев”, „Царевец”, НАП, Морско училище и Двореца на културата и спорта. Иванов се надява тя да бъде въведена до следващото лято.  Тогава евентуално може да се помисли дали паркирането в идеалния център на Варна да стане платено и през почивните дни поне през летните месеци, каквито предложения има.

В обхвата на синята зона ще има 22 зарядни станции за 44 електромобила, за чието изграждане предстои да бъде обявена обществена поръчка. При усложнена зимна обстановка и снегонавявания синята зона може да не работи, което обаче трябва да стане с решение на създадения общински кризисен щаб, каза още Младен Иванов.

При много сняг „синята зона“ във Варна може да не работи. Това може да се случи само ако кметът на Варна Иван Портних издаде заповед, с която отменя платеното паркиране в зоната до нормализиране на обстановката в морската столица, обясни за Varna24.bg шефът на ОП „Паркинги и синя зона“ Младен Иванов.

Той уточни, че ако няма такава заповед, водачите, които са в нарушение при евентуален снеговалеж, ще бъдат глобявани, тъй като освен хоризонтална, има и вертикална маркировка, която трябва да се спазва.

Междувременно, полицията съобщи за 27-годишен мъж, който е бил арестуван, защото е напуснал синята зона заедно със скобата, която му е била поставена. Той успял да я свали и да напусне мястото, но по-късно е намерен и подведен под отговорност не само заради неплатеното паркиране, а и заради кражбата на техническото средство.