Синовете на Тодор Марев учат малчугани на футбол

В школата на Бойчо и Благовест тренират 40 деца

Синовете на легендата на Черно море Тодор Марев – Бойчо и Благовест, учат малчугани на „А“ и „Б“ във футбола.
Преди повече от година двамата братя основаха детска школа и я кръстиха Marev Stars (бел. прев. – „звездите на Марев“). Към днешна дата в нея се готвят 40 таланти на възраст от 5 до 10 години.
„С брат ми решихме да основем школа, за да се развиваме като треньори след завръщането ни от чужбина“, сподели за „Народно дело Седмицата“ по-малкият – Боги Марев.
В момента той води тренировките почти изцяло сам, тъй като батко му Бойчо е в Малта, където продължава дългогодишната му кариера във футзала. Въпреки това той помага ежедневно от островната държава с много ценна информация, съвети и методики. „С него имаме много силна връзка. Помага всеки ден и разстоянието не е пречка“, коментира Благовест.
Заниманията са в затворен комплекс в Морската градина и се провеждат два пъти седмично. Лятото децата излизат и на открито. „Намерението ни е да се развиваме постепенно и съвсем скоро ще увеличим тренировките с още една“, добави Марев.

30_2
Тодор Марев, който е треньор в детско-юношеската школа на Черно море, също помага на синовете си когато може. Все пак, както обичат да се шегуват хора от обкръжението му, той има повече мачове в „А“ група (бел.авт. – 422), отколкото някои футболисти имат тренировки. Легендарният защитник дава освен футболни, и съвети за възпитанието на децата.
Във футболните занимания често Мареви прилагат методика и елементи от футзала, тъй като те помагат в израстването на талантите.

30_3
„Имаме много идеи, но правим всичко стъпка по стъпка. Искаме първо да изградим основата и тогава да вървим с бавни, но достатъчно големи крачки напред. Не искаме да се прескачат нива. За в бъдеще предвиждаме участия и организиране на турнири и развиване на проекти. След това от само себе си ще дойдат и по-високи цели. Има много хора, които ни помагат, и искам да им благодаря“, коментира Боги.
По думите му, най-важното в работата с малчуганите е възпитанието. „Целта е детето да се научи да е самостоятелно, да може да решава само ситуациите в тренировката и в играта. Това по-нататък ще му помогне да решава ситуациите в живота“, каза още младият треньор.
Запитан за разликите между годините, в които той е започнал да тренира, и сегашните, Марев отговори: „Технологиите направиха огромните разлики. В момента на Запад всяко едно дете може да тренира с потник с джипиес, който показва колко правилни и грешни паса е направило, какво разстояние е избягало, кои движения е сгрешило, колко топки е спечелило. Едно време нямаше такива неща. Сега всеки може да отиде в чужбина, дори в Барселона, да види как се работи. Но като цяло футболът си е един същ. Може би в момента е по-бърз в сравнение с преди, но компонентите, които трябва да притежаваш – скорост, сила, бързина, игра с глава, водене на топката, финтове – те са си едни и същи.“

30_4
32-годишният Марев призна, че децата идват с голямо желание на тренировки. Това той си обяснява с факта, че в голяма част от останалото си време те са пред компютрите: „Едно време играехме постоянно навън и тренировките се сливаха с това. А сега децата излизат по-рядко навън и затова когато дойдат на тренировките, имат голямо желание. Не съм против компютрите, защото без технологии в съвременния живот не може, но трябва да има баланс, който родителите трябва да намерят.“
Боги разкри, че малките таланти гледат много мачове и са привърженици на така наречените „силни на деня“. В момента основните любимци са им Меси и Роналдо, като младият наставник се надява в следващите години идолите им да станат български, та дори и варненски футболисти.
Освен деца, „Марев Старс“ има амбиции за развитие и на юноши младша и старша възраст, младежи, а защо не и мъже след години, тъй като желанието е развиваните от тях играчи да се занимават професионално и да си вадят един ден с това прехраната. Естествено, ако някой от основните варненски тимове Черно море и Спартак желае да привлече негови таланти, клубът не би ги спрял.
Преди години Бойчо и Благовест играха в хърватското първенство по футзал и в момента много от нещата, които се опитват да приложат във Варна, са заимствани именно от бившата югославска република. „Според мен е по-важно да черпим идеи и информация от балкански отбори. Защото дори да гледаш Барса и Реал, трудно ще станеш като тях. По-добре е да прилагаме неща, които са по-близки до нас дори като манталитет. Харесвам хърватския футбол, имат доста известни футболисти – Ракитич, Модрич, харесвам стила на Динамо (Загреб). Докато с брат ми играехме там, имахме поглед върху школите на местните отбори“, каза още той.