Синдикат в „Градски транспорт“ се оплака: Уволняват ни, свалят шофьорите ни от курсове, налитат и на бой

Проектът „Интегриран градски транспорт“ превърна общинската фирма „Градски транспорт“ в монополист с автобусните превози във Варна. В тази ситуация състоянието на дружеството, при това не само финансовото, е пряко свързвано с реализацията на европроекта.
Отворено писмо от Даниела Драганова, председател Асоциация на демократичните синдикати, беше получено в края на миналата седмица на редакционната ни поща. В него се поставят сериозни обвинения за тормоз, оказван от ръководството и служители на фирмата върху  членовете на профсъюза. Публикуваме текста на писмото:
„Ние сме синдикат, който има организация в общинската фирма „Градски транспорт”. От един месец председателят Теменужка Петрова и ръководството на синдикалната организация ни информират, че се упражнява върху тях и нашите членове небивал терор. Преди 20 дни съпругът на председателката на КНСБ (шофьор във фирмата) налетя с физическа разправа и обидни думи върху Теменужка Петрова.
Вчера 14.07 ч. един от секретарите ни Борислав Михайлов Танев – началник експлоатационно звено в транспорта, е уволнен от г-н Златев – изпълнителен директор на фирмата, по доклад от главния инженер Добри Манолов. Този служител  няма други наказания преди това. Напротив, той самият има доклади, с които иска да се подобрят условията за работа на шофьорите, на които няма отговор и съпричастност от страна на ръководството.
Днес 15.07., наши членове – шофьори, са свалени от автобусите и без писмена заповед са изпратени да работят на друга  работа, а техните задължения се изпълняват от други работници.
Смятаме, че има много други  случаи, в които нашите членове се чувстват депресирани, защото биват заплашвани, че ако не изпълняват това, което им се предлага да работят, ще бъдат уволнени.
Смятаме, че това е нарочно и единствено срещу нашите членове, защото те не са съгласни с „Наредбата за вътрешния трудов ред” и „Правилата за работната заплата”, които са одобрени  и подписани от борда на фирмата, които са в пълен разрез с подписания колективен трудов договор (КТД).“
Направихме опит да се свържем с двама от тримата членове на общинската фирма „Градски транспорт“, за да коментират отправените обвинения. Засега опитите ни за контакт са неуспешни, но очакваме отговорите им.