Символично се включихме в „Часът на земята“

Варна се включи по-скоро символично в най-голямата природозащитна инициатива в света – „Часът на Земята“, организирана от World Wildlife Fund (WWF). Тази година събитието се проведе на 19 март, събота, между 20,30 и 21,30 часа, и минава под мотото „Насочи светлина към климата!“. В знак на съпричастност към каузата в уречения час беше изключено фасадното осветление на административната сграда на Община Варна, както и други общински обекти в града.
В социалните мрежи се организираха и съпътстващи събития – огнено шоу, арт зона, екстремни спортове и музика край входа на Морската градина. Инициатор на проявите е сдружение „Cre8“. Това беше и най-интересната част от събитието, която събра обаче твърде малко участници. Музиканти от варненските групи „Зора“, „Буна Померанца“ и „Пица“ символично се отказаха от усилвателите и прожекторите и изнесоха едночасов напълно акустичен концерт. На фона на тяхната музика и пред обективите на десетки фотоапарати се изяви трупата „Огнем“, която събра овации с огненото си шоу. Мнозината снимащи не бяха случайност, а част от инициативата. Най-добрите снимки и видеа ще участват в конкурс на  WWF – България, с възможност да получат и международни награди от световната организация.
Присъствали на събитието последователи на зелената идея коментираха, че може би е по-добре изключването на осветлението във Варна да е по-мащабно, за да може посланието на „Часът на Земята“ да стане по-ясно за гражданите и да достигне до повече от тях. Те обаче благодариха специално на общината за съпричастността към идеята.
От WWF призовават: „Светни приятелите си, защо те е грижа за климата: запиши кратко видео, с което да ги запалиш да участват, и го сподели в социалните мрежи; тагни приятелите си и ги предизвикай да направят същото, за да разберете кой е най-убедителен“, призовават организаторите.