Силен вятър предизвика куп проблеми между празниците

Екип на „Народно дело Седмицата“

Във Варна бедствени ситуации са предизвиквали и дъждове, и снегове, но през изминалите дни друга стихия – вятърът, показа силата си. Щетите в града не са малко, но за щастие вихрените въздушни маси не доведоха до по-сериозни поражения, които се мерят в пострадали хора.
Над 30 сигнала за материални щети, предизвикани от силния вятър – паднали клони, ламарини, винили на билбордове, части от мазилки, постъпиха на 29 декември при оперативния дежурен в Община Варна. Всички сигнали бяха разпределени за реакция по компетенции – към общински дирекции, районни кметства, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, ОД на МВР, съобщиха от общината. По данни на НИМХ при БАН – филиал Варна, през този ден вятърът беше поривист, със скорост около 18-20м/сек.

6-vjatur5
Подобна беше ситуацията и на следващия ден, 30 декември, когато сигналите продължиха да  валят в общината. От „Гражданска защита“ специално напомниха на гражданите за необходимостта от обезопасяване на тераси, прозорци, покривни помещения, за да се избегнат случаи на падащи предмети.

6-vjatur4
Изолациите на сградите се оказаха доста податливи на въздействие при вятър, показаха сигналите на читатели към екипа на „Народно дело Седмицата“. Изолацията на цял блок бе съборена от силния вятър във Варна. Жилищната сграда се намира на бул. „Васил Левски“, до заведение „Евридей“. Парче от изолация на покрив беше откъсната от една от сградите в района на „Тих труд“. Бурният вятър понесе огромния къс право към шофьорите на бул. „Сливница“. За щастие, въпреки опасността, изтръгнатият лист изолационен материал не предизвика пътно произшествие.

6-vjatur3
Силният вятър не пожали и дърветата. Въпреки постоянните усилия на общината да кастри опасни клони и да сече изгнилите стволове, явно някои от тях са оставени по улиците. Санитарната сеч често предизвиква гневни реакции в гражданите, които си търсят сянката през горещите месеци. През тези зимни дни обаче се видя и колко опасни може да са дърветата, особено когато са подложени на атаката на стихиите. Вятърът събори голямо дърво до Руското училище, като за щастие дори паркираните коли се разминаха с щетите в този случай.
Поне четири автомобила обаче пострадаха от падането на дърво на ул. „Македония“ във Варна. Стволът и клоните блокираха тотално движението, съобщи читател на „Петел”, който изпрати снимки от мястото.

6-vjatur2
Читатели ни изпратиха снимки от потрошени и изтръгнати от стихията рекламни витрини в района на Двете кули в посока центъра. Вятърът буквално захвърли контейнер за смет насред бул. „Цар Освободител“ до кръстовището с „Отец Паисий“, показа друга снимка на читател.