Силвия Георгиева избрала леката атлетика пред футбола

17-годишната балканска шампионка се е прицелила в олимпийските игри през 2020-а

Силвия Георгиева е спортист, за когото тепърва ще се говори все повече. Талантливата лекоатлетка стана съвсем скоро балканска шампионка на турнира за юноши и девойки в Истанбул. 17-годишната варненка се състезава в три дисциплини – 1500 и 3000 м бягане и 3000 м стипълчейз (бел.авт. – бягане с препятствия). В Турция представителката на клуб Евър стана №1 на 3000 м.
Силвия е родена на 17 август 1999 г. във Варна, а когато е на шест години, заминава със семейството си в Испания. Там първо започва да тренира футбол. Играе успешно в училищния тим, но иска да опита индивидуален спорт. Случайно се записва да бяга в един крос, на който става четвърта, и така се ориентира към леката атлетика. През 2013 г. се завръща във Варна и се записва в клуб Евър.
Още в първите състезания показва огромен потенциал. Едва 14-годишна, Силвия заминава на участие на националния шампионат в зала в Добрич и печели първи златен медал в кариерата си – в бягането на 800 м при момичетата до 16. През 2016 г. започва да печели медали и от международни първенства. Става трета на Балканското първенство в бягането с препятствия и втора на кроскънтри. Участва и на европейско първенство, но там я сполетява лош късмет. 130 метра преди финала тя е в група от три бегачки, но при атаката на водното препятствие пада и остава 12-а. „Много рев имаше след този старт, чувството е гадно, но го има в спорта“, споделя даровитата атлетка.
Кулминацията в кариерата й е преди по-малко от десет дни, когато Силвия триумфира в бягането на 3000 м на Балканиадата в Истанбул. Там тя постави и нов личен рекорд, което бе достатъчно да заеме първото място. Възпитаничката на Цонка Господинова и Крум Крумов подобри с близо 12 секунди личното си постижение в зала, следа като финишира за 9:36.81 мин.
Сама признава, че не брои медалите. Те обаче са постигнати с много труд. Георгиева тренира по 5-6 часа всеки ден, защото амбициите й са големи. „На първо място искам да съм здрава, за да мога да продължавам да тренирам. На лято ми предстои да участвам на европейското в дисциплината 3 километра стипълчейз, където се целя във финала при девойките старша възраст. Догодина искам да участвам на световно за старша възраст, а по догодина минавам при мъже и жени до 23 години. Естествено, голямата ми цел са олимпийските игри през 2020 г.“, споделя талантливата лекоатлетка.
„През миналата година Силвия направи три рекорда – на 2000 м с препятствия за младша и за старша, и на 3000 м за младша възраст. Основната й дисциплина е 3000 м стипълчейз, но сега зимата покри два много силни норматива – на 1500 и на 3000 м гладко бягане. Те й позволяват лятото да отиде на европейско на девойки старша до 20 години. Предстои й и Балканско за мъже и жени в Сърбия „, разкрива треньорката й Цонка Господинова.
Георгиева е доволна от условията за тренировки, които има във Варна. Учи в Спортното училище „Георги Бенковски“, където е пълна отличничка. В малкото й свободно време обича да ходи на кино и да се разхожда.

Цонка Господинова
Много е амбициозна, предстоят й големи успехи!

Треньорката на Евър Цонка Господинова я определя като страшно отговорна и амбициозна: „Не е от онези самохвалци, които се възгордяват след първия успех. Кротко, тихо и скромно момиче е. Върши си работата и върви напред. Когато дойде при нас, имаше трагична техника на бягане, но всичко, каквото й се каже, го изпълнява, възприема и вървим напред. Предстоят й големи успехи“.
Треньорката с радост добавя, че Варна най-после има условия за лека атлетика. „Имаме хубава зала, стадион. Голям град сме, ще е хубаво да има и кръгова зала, но и сега не можем да се оплачем. 20 години нямахме нищо. Едно време съм тренирала Ваня Стамболова и Теодора Коларова навън и в коридорите на Спортното училище, където прескачахме столове вместо препятствия“, казва още Господинова.
В клуб Евър тренират около 120 състезатели. Най-малките са от подготвителните групи между 6 и 11 години. Родителите си записват децата в тях, за да се раздвижват, а треньорите преценяват кое е по-талантливо и му предлагат да остане и да се развива в по-горните възрасти.

Силвия Дънекова й подарила шпайковете си

Именитата ни състезателка на стипълчейз Силвия Дънекова е подарила на талантливата си наследничка шпайковете си през миналата година. Това е станало след едно състезание в София, на което олимпийската финалистка от Лондон е станала първа, а варненката втора. Георгиева признава, че уважава много Дънекова, както и голямата ни атлетка Ваня Стамболова, която редовно гостува на родния си клуб и награждава младите таланти. Младата спортистка не пропуска да гледа големите състезания по телевизията и се надява някой ден да бяга по най-големите форуми.