Сигурни ли са вашите инвестиции в България през 2016 година?

 

Посткомунистическа България вече има дълга и интересна история по отношение на банкови фалити и несигурност. Едва преди година време избухна една от смятаните за най-сигурни банки, което постави сериозни въпроси пред много от обикновените хора. Сигурни ли са моите инвестиции, банките ли са най-добрите места за съхраняване на пари, да инвестираме ли другаде, къде точно? Сериозни теми, които нямат лесни отговори. Да се опитаме да обобщим основните направления, по които съхраняваме парите си.

  • Недвижими имоти – занимание с традиция. България държи рекордно високи нива на притежание на недвижими имоти. Това редовно се смята за най-добрата форма на инвестиция, естествено, ако купиш евтино и продадеш скъпо. Това е предимно въпрос на късмет, след бума на цените в последните 15 години е много трудно да намериш нещо евтино, което би струвало по-скъпо, ако го продадеш в състоянието, в което го взимаш. Ако запитаме експертите, те вече също не са сигурни, дали животът под наем не е по-добър като свобода, по-ниска цена и богат избор на местоживеене. Съвременната динамика на работния процес също си има своето значение, човек вече не е роб на работното си място.
  • Банките са също традиционно местонахождение на нашите пари. Сигурност, лесен достъп и…за съжаление, все по-лоши лихвени проценти по депозитите. България се изправя пред феномена на толкова ниски лихви, че за много банки е факт отрицателната лихва –толкова големи такси, че не покриват разходите по престоя на парите в трезорите, а се налага клиентите да заплатят такса за това. Не се учудвайте, ако вместо да спечелите някой лев отгоре от лихвите, сумата ви се окаже с очакваната сума в по-малко. Докато ниските нива на лихвите по депозитите предполагат и облекчени условия по кредитите, това не е така зле. Друг е въпросът, че банките вече не са най-добрите места, в които можете да инвестирате пари.
  • Колкото и да е парадоксално, в момента най-добрата инвестиция е в…работа. Добра идея е да намерите оригинална идея, да я подкрепите финансово /ако нямате пари, http://burzi-krediti.com ще ви бъдат от полза/ и да я развиете. Много бърз растеж имат проектите, свързати с IT технологиите, нестандарти услуги в интернет, както и всичко онова, за което сте се сетили само вие. Всеки лев, инвестиран в работа, може да се върне многократно.
  • Не допускайте грешката да се подведете и да инвестирате във високо-рискови финансови начинания, които ви обещават лесни пари, при това „без никакви рискове”. Подобни измами /защото това е най-точната дума/ започват да стават ежедневие, което въвлича все повече нашенци в съмнителни сделки, които не са контролирани от никого. Не винаги това, което ви обещават е това, което ще получите в края.

Надяваме се, че сме били полезни за вас с тази статия.

http://burzi-krediti.com/