Сергей Станишев, президент на Партията на европейските социалисти: Имаме план за реформи в Европа

Искам силна и единна БСП, за да спечелим вота през есента
Левицата може да спечели президентските избори
БСП да покаже, че е алтернатива

– Г-н Станишев, връщате се от срещата на върха на левите лидери във Франция. Излъчихте послания за единство и демонстрирахте лидерство?
– Да. В Париж дадохме заявка за ляво лидерство и предложихме план за реформи в Европа. Днес ЕС е от криза в криза. Европейските граждани губят доверие в ЕС, в институциите. Бежанската вълна усилва усещането им за липса на посока. Последните години десните управляваха Европа и налагаха „структурни реформи“ и политика на ограничения. Резултатът – нисък икономически растеж, отлив на инвестиции, загуба на конкурентоспособността на Стария континент. 25 милиона европейци са безработни. От тях 6 млн. са младежи. Истината е, че само левицата днес е в състояние да предложи промяна и да демонстрира визия и решителност.

6 - Stanishev2

– Получихте мощна подкрепа от френския президент и от левите премиери за Плана „Станишев“. Заговори се, че дори Оланд ще стъпи на него в кампанията си за втори мандат. Какво представлява той? Надграждане на успешната инициатива на ПЕС за Младежка гаранция?
– Младежката безработица е огромно предизвикателство пред днешна Европа. Тя е двойно по-висока от средната безработица във всички държави членки. Лишени от перспектива, младите хора стават лесна мишена за популистки и екстремистки идеологии. Освен това, когато дълго време са извън пазара на труда, те не придобиват или загубват трудови навици, губят мотивация за образование и квалификация. Отлагат житейските си планове за деца и семейство.
Да дадем шанс за добър живот и кариера на младите в Европа е кауза на ПЕС и моя лична кауза.  Затова през 2012 г. с моите колеги подехме кампанията за Младежката гаранция. По наше настояване ЕК отпусна 6 млрд. евро за борба с младежката безработица. В новия план ние предлагаме Младежката гаранция да стане постояннодействащ инструмент, стойността й да се увеличи на 21 млрд. евро и да обхване младежите до 30-годишна възраст (сега е до 25 години). Така в близките години в България ще влязат още около 300 млн. лв. за работни места на младежите.

6 - Stanishev3

–  На конгреса на ПЕС миналата година заговорихте и за Детска гаранция?
– Да, в плана, за който говорим, има четири стълба: работа за младежите, образование, културни проекти и т.нар. Детска гаранция – грижа за децата. Недопустимо е в най-богатия съюз днес да има гладни деца или такива, които нямат достъп до образование или здравеопазване заради по-ниския социален статус на родителите си.

– Казвате, че Европа изпитва остра криза на ценности, което от своя страна води до омраза и ксенофобия. Може ли това да се промени и как?
– През последните години институциите на ЕС, доминирани от ЕНП, наложиха десни политики и решения, основани на бюджетни ограничения и реформи чрез съкращения. Това донесе разделения между страните в ЕС, както и вътре в тях. Появи се среда на несигурност – Европа вече не изглежда толкова привлекателна като проект. Хората започнаха да се затварят в националните и общностни граници. Основни принципи като солидарността и толерантността се пропукаха. Бежанската криза дойде в този момент и увеличи многократно това усещане за противопоставяне и разделение. Много европейци си казват: държавата ми не се интересува от мен, нямам работа от години. Как тогава те да са толерантни към бежанците? Чувството им за справедливост е засегнато. Точно това ние искаме да променим. Като казваме ясно: повече инвестиции, в това число публични. Ще се върнем към изконните ценности само тогава, когато хората повярват отново в тях през собствената си перспектива.

– Няма как да не Ви питам и за проблема с бежанската криза, ще успеел ли Европа да овладее този процес и какво според Вас трябва да се случи, за да бъде решен този проблем?
– Когато имаме проблем от такъв мащаб, не можем да очакваме отделни държави да се справят сами. Необходима е повече Европа. ЕС трябва да изнася сигурност, за да не внася несигурност. И на последната среща с левите премиери преди заседанието на Европейския съвет коментирахме, че трябва да гарантираме външните си граници и цялостта на Шенген. Всяка държава членка е необходимо да участва солидарно в разрешаването на кризата и да поеме своя дял. Със сигурност трябва да помогнем и на страните, приютили най-много бежанци – Турция, Йордания и Ливан. Но тук следва да кажем ясно, че помощта за Турция и споразумението с ЕС не могат да бъдат разменна монета или индулгенция за политиката на Ердоган. Ние, европейските социалисти, сме категорични: няма да си затваряме очите пред грубото погазване на правата на човека, свободата на словото и демокрацията. Гумените патрони не може да са средство за оставане във властта. Не и в държава, която се стреми към ЕС.

– Бяхте председател на БСП. Сега предстои конгрес. Какви мерки би трябвало да набележи този конгрес, за да може партията да тръгне напред?
– БСП е моята кауза. Бях неин лидер 13 години. Имах огромната отговорност да я преведа през трудни моменти. Постигнах европейското й признание, бях премиер на правителството, което присъедини България към ЕС, след това оглавих европейската левица. Връщайки се назад, си спомням какво недоверие имаше към нас, в каква изолация бяхме. Споменавам го, за да си дадем ясна сметка колко дълъг и труден път сме извървели и колко работа сме свършили и за партията си, и за страната.
Затова не мога да приема аргументите на тези, които днес заклеймяват БСП. Но в партията също има хора, които винаги са склонни да търсят вина само и единствено извън себе си, а целта им е да постигнат лични амбиции и кариера за нейна сметка.
Искам силна БСП. Нека не се мразим, а да хвърлим тази енергия в отстояването на политически каузи. В момента БСП е единствената легитимна опозиция. И трябва още по-ясно да демонстрира своята опозиционност. А управляващите дават всекидневни поводи за това. Изтеглени нови 2 млрд. лв. заем? За запушване на бюджетни дупки, при положение, че правителството толкова се гордееше с големите приходи в бюджета от контрабанда? За какво са тези пари? Така е лесно да се управлява, но е за сметка на всеки от нас. Ами гафовете в здравеопазването? А демографията?
Очаквам на този конгрес БСП да говори за политики и да даде своята визия за страната, да покаже, че е алтернатива. Иска ми се конгресът да е първа стъпка по пътя към победата на президентските избори. Левицата може да спечели вота наесен. Но преди това трябва да очертае физиономия и да заговори със самочувствие.