Сергей Станишев във Варна: Никоя държава не може да се справи сама с тероризма и с бежанците

Трябва „повече Европа“, по-тясно сътрудничество между държавите в ЕС и техните служби, за да има резултат от борбата с тероризма. Това каза във Варна президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Според него друг проблем, с който никоя европейска държава не може да се справи самостоятелно, са бежанците.
„Има тенденция службите в отделните страни да си „къткат“ информация“, призна Станишев и допълни, че това трябва да престане и да се мине на много по-високо ниво на сътрудничество между държавите в ЕС по въпросите, които засягат всяка една от тях.
Президентът на ПЕС беше категоричен, че европейската левица може да предложи алтернатива за управлението на общността, като възстанови солидарността като принцип на отношенията в съюза.
Станишев е във Варна като гост на форум на местната организация на БСП. Той коментира, че излизането на партията от кризата, в която се намира, може да е плод на общи политически усилия. Станишев отказа да отговори подкрепя ли някой от кандидатите за нов лидер, които ще бъдат номинирани на бъдещия конгрес на социалистите. Според него големият им брой – около 15, е доказателство, че БСП е най-демократичната партия в България.
Управлението на ГЕРБ и коалиционните й партньори президентът на ПЕС определи като „сделка между партиите“, в която разправиите между тях са подменили напълно политиката. На въпрос може ли да се очаква обща лява кандидатура за президентските избори, Станишев отговори, че АБВ са действали съзнателно във вреда на БСП на втория тур на последните местни избори. „Това не е добра основа за разговор“, добави той.