Семейства остават на улицата заради разширението на булевард

 

Евгения Иванова

Новите платна и ленти, които ще облекчат трафика на града, ще лишат от дом близо десет семейства с малки деца. Новият проект на стойност 75 млн. лв., който представлява продължение на бул. „Левски“, преминаващ под бул. „Вл. Варненчик“, „Сливница“ и „Цар Освободител“, ще сложи край на задръстванията. Това оставя без дом не малко хора, настанени в общински жилища на улица „Струга“.

Семействата са получили писма, в които им се заявява, че имат 30-дневен срок да напуснат постройките, в които в момента живеят, тъй като от там ще минава транзитната линия и те ще бъдат съборени.

„Настанени сме тук от 1992 година, нямаме къде да отидем. Ходихме до общината да питаме дали ще ни пренастанят в други, но казаха, че нямало свободни места никъде във Варна. Ние нямаме претенции къде ще сме, дори и във фургони както сега да живеем. В СУПЦ-то казаха, че настанявали хора, потърпевши от наводнението в Аспарухово. В другите общински блокове живеят служители от общината, командировани и тукашни“, коментира Силвия Маринова, майка на четири деца, едното от които бебе. „Едното ми дете е на 4 години, предстои да го пусна на градина, а не мога, защото не знам къде ще живея“, допълни още тя.

В момента тя не работи, защото гледа най-малкото детенце, на годинка. Другите й две деца са в тийнейджърска възраст и ходят на училище.

Въпреки че от гледна точка на закона всички граждани са равни независимо от етническия си произход и властта трябва да има еднакво отношение към проблемите им, държим да отбележим, че в този случай не става въпрос за ромски фамилии.

„Правихме ремонт на постройките, които ни предоставиха, защото живеенето в тях е ад – плъхове, змии, таванът течеше, всичко за наша сметка. А сега ни гонят, без да ги интересува, че оставаме на улицата“, коментират настанените на ул. „Струга“. В документите издадени от общината се пояснява, че те са настанени временно, до събаряне на постройките.

„Ние не сме длъжни да ги пренастянаваме, ако има места, ще ги настаним, ако няма – не“, това каза в отговор на наш въпрос за съдбата на хората кметът на район „Младост“ Христо Христов.

До момента живеещите временно в общинските жилища плащат наем в размер на 35 лв, плюс сметки за ток и вода. По техни думи не могат да си позволят наеми от по 200 лв., тъй като много от тях работят почасово, заради заболеваемост или други причини. Ремонтът в участъка на улица „Струга“ и изграждането на новия транзитен път вече е стартирал. Къде обаче ще отидат хората, не е ясно.