Световното анимационно кино отново се събира във Варна

12-ият Световен фестивал на анимационния филм ще се проведе от 7 до 11 септември в залите на Фестивален и конгресен център Варна. Само в конкурсната програма на форума ще бъдат показани 109 заглавия, представящи най-доброто от световната анимация. Ще видим студентски филми, детски и телевизионни серии, късометражно и пълнометражно кино в надпревара за 11-те отличия на варненския фестивал. Над 10 български заглавия се борят равностойно със своите международни конкуренти.
Организаторите са подготвили и богата извънконкурсна програма със свободен вход: представяне на училища по анимация от България и света, анимационна ретроспектива, гост програми с португалско кино, представяне на млади таланти от Централна и Източна Европа, представяне на немски анимационен проект със социален характер и презентиране на руския фестивал-практикум „Кинопроба“. Разнообразна панорама с 20 филма от цял свят ще покаже заглавията, които за малко не са успели да влязат в конкурса. За малките зрители ще има специална разширена програма – Българска детска панорама. Любители на анимацията, студенти и млади професионалисти ще могат да надникнат зад кулисите на анимационния процес с помощта на разнообразни лекции и работилници.

17 - Animacija
Четири са пълнометражните заглавия, които събират филми за малки и големи(16+). Многократно награждавани на най-големите световни форуми, това са премиери за българския зрител, които не могат да се видят другаде.
Специално са организирани и две детски работилници! Традиционно водената от г-жа Карин Миралес (Франция) работилничка със свободен вход ще се проведе в залите на галерия „Графит“. Тази година малчуганите ще работят с пластилин и глина и ще снимат в обем. Ателие за анимационно кино ще се състои във Франкофонския център Варна. Филмите на малките участници ще направят своята премиера на церемонията по закриване на фестивала на 11 септември в 19 ч.
Три изложби ще бъдат открити паралелно на фестивалните дни: изложба с живопис на Иван Андонов (Галерия „Графит“), изложба полски плакат и изложба на белгийски детски комикс (ФКЦ Варна).
Гости на фестивала ще са едни от най-големите имена в съвременната анимация. Жури, селекционна комисия и автори ще се срещнат с варненската публика и ще отговарят на въпроси на организираните прожекции и специални пресконференции.
Филмите от конкурсната програма са с български субтитри, а детската програма е специално озвучена на български език. Повече за програмата на фестивала ще откриете на www.varnafest.org