Световна премиера на Благовещение: Мартин Георгиев демонстрира нова композиционна техника

„Морска песен II” е втората от цикъла миниатюри за Симфоничен оркестър на оригиналния композитор и диригент Мартин Георгиев. Tворбата е завършена през януари 2016 г., 5 години след „Морска песен I”, написана по поръчка на Кралската академия за музика в Лондон, в памет на сър Хенри Ууд. Първата „Морска песен” е изпълнена премиерно от Оркестъра на Кралската академия под диригентството на автора в Дюкс Хол, Лондон, а за първи път в България – от Варненската филхармония, под диригентството на автора, при откриването на юбилейния XX европейски музикален фестивал 2013. Световната премиера на „Морска песен II” ще прозвучи във Варна на Благовещение – 25 март, в изпълнение на Варненската филхармония под диригентството на Maртин Георгиев, в присъствието на негово високопреосвещенство варненския и великопреславски митрополит Йоан, който ще благослови зрителите за големия християнски празник.
Произведението е изградено с иновативната композиционна техника морфираща модалност, която композиторът създава в рамките на докторската си дисертация, защитена в Кралската академия за музика в Лондон през 2013 г. Тази нова техника, изградена върху основни принципи от теорията и практиката на източноправославната монодична църковно-певческа традиция (източно пение), е вдъхновена от морфиращите образи при визуалните изкуства. „Морска песен II” е един своеобразен екзегезис (тълкуване) на старата българска мелодия за песнопението „Господи воззвах“ на първи глас. Този композиционен метод, различен от западната класическа традиция, както и от по-ранната ренесансово-барокова техника на контрапункта, се основава върху характерни принципи на византийската и българската средновековна музика, развити в съвременна многогласна симфонична музикална тъкан. В идейно отношение творбата е интерпретация на откъс от Светото евангелие, свързан с морето, страха, вярата и надеждата – Лука 8:22-25.
В програмата са включени още Моцарт – Концерт за две пиана със солисти дякон Любомир Георгиев (пиано), Антония Никова-Георгиева (пиано), и Перголези – Stabat Mater със солисти Даниела Димова (сопран) и Бойка Василева (мецосопран).

Мартин Георгиев завършва НУИ „Добри Христов“ през 2002 г. Още по това време композира концерт за вибрафон и маримба, който представя на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2002. Бакалавърска степен по ударни инструменти придобива в Музикалната академия в София, където изучава композиция и дирижиране при Васил Казанджиев, Красимир Тасков, Пламен Джуров и Милко Коларов.
Завършва магистратура по дирижиране в Кралската академия за музика в Лондон при Колин Метърс, Сър Колин Дейвис и Джордж Хърст, за която му е присъдена мемориалната награда „Фред Саутхол“. От 2013 г. е асистент-диригент на Кралския балет в Кралската опера Ковънт Гардън, Лондон. През 2012-2013 г. е поканен да композира и дирижира симфонична музика по поръчка на генералния музикален директор на Хайделберг Йордан Камджалов. През 2010-2011 г. композира за Симфоничния оркестър на Би Би Си, Лондон, по програма за изтъкнати млади композитори. През 2009 г. в Лондон е премиерата на първата му опера „Огледалото“ по либрето на Марике Ван Ерде, под патронажа на лейди Солти, сър Чарлз Маккеръс и Ендрю Ричи. Мартин Георгиев е бил е гост-диригент на Лондонската Блуумсбъри опера, Ансамбъла за съвременна музика „Азалиа“ в Лондон, гост-диригент на Оркестъра на БНР, Софийската филхармония, Варненската филхармония, Концертния оркестър на Кралската академия в Лондон и др. Негови творби са изпълнявани във Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Белгия, Холандия, Япония, Мексико, Канада, Гърция, България, Израел и Италия.
Лауреат е на над 15 национални и международни конкурса за перкусионисти и композитори. За произведението си „Пасакалия по две български теми“ печели конкурс за 75-годишнината на Софийската филхармония. Произведението е селектирано и на Международния композиторски форум „Тактус“ в Брюксел през 2004 г. Същият форум селектира и през 2008 и 2011 г. негови творби, които са изпълнявани, записвани и издавани на компактдиск от Брюкселската филхармония. През 2005 г. прави транскрипции за маримба на произведения от Панчо Владигеров.