Световната музикална критика коментира „Норма“ в Летния театър

Елена Хаберман, специален пратеник на „Der neue Merker”, списание за опера и балет във Виена и цял свят, написа специална статия за премиерата на операта „Норма“, състояла се на  22 август в рамките на „Опера в Летния театър“. Прецизният и задълбочен анализ на представлението, в който не са спестени и критиките към изпълнители, всъщност съдържа много комплименти.
„Впечатляващата сценография, всъщност един красив, създаден с много фантазия и богатство от цветове фон, допълнен само с няколко заменяеми елементи от декора, е дело на режисьора Кузман Попов, който поднася  един отчетлив и пределно разбираем прочит на операта. Историята се разказва ясно и без никакъв намек за съвременната международна политика. Костюмите на Ася Стоименова са не само прекрасни, но са и много добре синхронизирани в цветово отношение със сценографията. Светлинните решения в 3 D Mapping на Полина Герасимова са произведение на истински майстор в своята област.

16 - Norma
Музикалната интерпретация бе поверена на младата Вилиана Вълчева. Благодарение на корепетиторската си практика, тя има сериозен принос и за постиженията на солистите. Маестра Вълчева дирижираше ясно и сигурно, но можеше да се желае и още малко прозрачност. Диригентите имат нужда от голям опит, за да проникнат в тези белкантови опери, които мнозина с лекота подценяват. Специално Белини се смята от компетентните професионални кръгове за много труден“, пише Хаберман. Превод на нейната статия беше предоставен на варненските медии от PR мениджъра на варненската опера Виолета Тончева.
Елена Хаберман определено хвали младата италианка Дария Масиеро, дебютирала в главната роля. „Нейното рiano в „Casta Diva” поразяваше с красотата си. Учудващо зряло пресъздаване на ролята“, пише оперният критик. Като цяло тя отправя както похвали, така и някои напълно добронамерени забележки към българските певци в „Норма“, включително изтъквайки и изявите им в по-малките роли.
„Спектакълът се радваше на огромен зрителски интерес, всички билети бяха продадени. Жалко че „Норма”, както и другите оперни представления се играят само веднъж. Такава обаче е традицията на оперното лято във Варна, на брега на Черно море, в красивия Летен театър, където музицирането е пълновластен господар, смущаван само понякога от бръмченето на самолет или от музиката в съседния детски кът“, казва Елена Хаберман в статията си за „Der neue Merker”.

Снимка Росен Донев