Сашо Станков: Черно море привлече Курьор без пари, сега ще му вземе 300 000 евро

Ливанец довел национала на Мартиника на стадион „Тича“

 Още след във втория мач искал да си тръгне, но остана и влeзe в историята на клуба

32-03

В момента Матиас Курьор е най-добрият футболист на Черно море и един от най-обичаните играчи от феновете. Макар че носи екипа на „моряците“ едва във втори сезон, офанзивният халф вече записа името си със златни букви в историята на варненския клуб.
Направи го на 30 май 2015 година, когато след знаменит рейд в последните секунди на продълженията вкара уникален гол на Левски и донесе първата купа на България на Черно море. Логично преди дни Матиас бе избран по убедителен начин и за футболист №1 на Варна за 2015 година от спортните журналисти на града.
Приказката за Матиас на „Тича“ започва през юни 2014 година, когато е препоръчан на новия треньор на Черно море Сашо Станков от своя мениджър Мустафа Маес.
„Импресариото на Матиа е арабин, мисля ливанец. Работил съм с него и знаех, че клиентите му са стока“, разкри за „Народно дело Седмицата“ Станков. Въпреки това специалистът проучва в детайли Курьор: „Гледах много негови мачове на диск, гледах и кратки записи с негови изпълнения и отигравания. Накрая се уверих, че е правилният човек.“
Матиас идва на „Тича“ от третодивизионен испански клуб. „Това, че е играл в трета дивизия, не ме заблуди. Като треньор на ЦСКА се бях изправял срещу отборите в тази дивизия на Испания и знаех колко добри са. Нивото им е като на нашата „А“ група, да не кажа и повече“, допълва Станков.

32-01
Последният убеждава ръководството, че няма смисъл Курьор да бъде тестван една седмица: „Бях убеден, че ни върши работа. Затова не изкара проби, както други. Дойде във Варна, премина медицински прегледи и подписа договор, а после замина с тима на лагер в Банско.“
За Матиас обаче не всичко започва по мед и масло в дебютния му сезон. Още във втория мач с Лудогорец във Варна той влиза през второто полувреме, но остава на терена само около 25 минути и е сменен. След мача тръгват слухове, че е искал да напусне.
„Нищо подобно. Той просто не спази тактическите указания. Пуснах го отляво, но не бе активен в дефанзивен план, и го извадих, за да потърся друго решение. Поговорих с него и разбрах, че по-трудно се адаптира към новата обстановка. Но продължих да му вярвам, защото предвид качествата му, знаех, че ще е полезен на отбора“, връща се назад във времето Станков.
Специалистът определи национала на Мартиника и като уникално свестен човек, което било рядко за добър футболист от чужбина. „Не всеки ден в България идва чужденец, който едновременно е добър футболист и човек. Такъв се оказа Матиа. Иначе е ясно, че силните играчи струват пари. Но има и такива, които можеш да вземеш без пари. Стига да ти хванат окото и да си смел. Точно такъв бе случаят с Курьор. Дойде на „Тича“, без Черно море да плати нито цент за него. Но само след 18 месеца той струва поне 300 000 евро. Приблизително такава сума е съвсем реално да вземат „моряците“, ако сега или през лятото решат да го продадат. Иначе аз няма да скромнича и ще призная, че дори и за 5 мача в Черно море, докарах в тима двама великолепни изпълнители – Матиа Курьор и Стенио дос Сантос“, завърши Сашо Станков.