Сашо Николов остана на 9 стотни от олимпийската си мечта

Разочарован съм, но такъв е спортът, казва 24-годишният варненец

Варненецът Александър Николов отпадна в сериите на 100 метра свободен стил за мъже на турнира по плуване на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Състезателят на ПСК Черно море завърши трети в трета серия с 50.08 секунди, което му отреди 41-во място в квалификациите.
За Николов това е първо участие на олимпийски игри. Той е национален рекордьор в дисциплината с 50.03 секунди. Най-добро време в сериите постигна Кайл Чалмърс (Австралия) – 47.90 секунди. Първите 16 от пресявките се класират за полуфиналите в дисциплината.
„Искаше ми се да плувам с 9 стотни по-бързо, да сляза под 50 сек. Чувствам се разочарован от това, че не стана, но такъв е спортът. Смятам, че имах сили да сляза под 50 секунди и да стана първият човек в българското плуване под 50 сек. Това щеше да бъде едно добро представяне“, заяви Александър Николов. „Следя Майкъл Фелпс откакто се помня, а сега съм до него. Плуваме в един коридор, виждам го как тренира, как се състезава. Това е голяма мотивация и емоция за мен“, добави 24-годишният варненец.
Сашо благодари на всички свои БГ фенове за огромната подкрепа, която му оказаха преди старта. Откакто е на бразилска земя, фейсбук профилът на най-добрия плувец на „Черно море” ежедневно е залят от стотици коментари за успешно представяне и позитивни послания. Феновете на Сашо се вълнуваха невероятно много от участието му на игрите и бяха откровени, че ги е накарал да тръпнат и да се почувстват също както по време на Златното американско лято през 1994 г.
Очаква се Александър Николов да се завърне във Варна на 19 август.

Треньорът му Никола Петров
Малко не му достигна. Не видях грешка в плуването му

29_3

„Може би шанс не достигна на Сашо да преплува 100 м, спирайки хронометрите под 50 сек в Рио. Първите 50 м плува добре, тръгна една десета по-бързо, отколкото в София, но вторите 50 м – две десети по-бавно. Като плуване всичко беше както трябва. Никъде не видях някаква грешка.“ Това коментира личният треньор на олимпиеца от Варна Александър Николов – Никола Петров.
Той сподели, че минути преди старта е разговарял по телефона с Николов: „Чухме се, преди да отиде на басейна, беше в много добро настроение. И преди да тръгне за Рио, и вечерта преди състезанието ми каза, че на олимпиадата ще плува заради мене – заради това, че не успях да отида и да бъда до него”.
Личният наставник на олимпиеца от Варна и главен треньор в ПСК Черно море каза още, че конкуренцията в дисциплината на Сашо е огромна и в нея участват много състезатели със силни времена.
„Цялата олимпиада е ужасно силна”, допълни Никола Петров.