Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ е „най-зелената“ компания в България

Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ получи приза „най-зелена“ компания в България в сектор „Туризъм, хотелиерство и развлекателна индустрия“. Дружеството бе отличено за своята екологична програма на седмото издание на престижните „Зелени Оскари“, организирани от b2b Media, с подкрепата на Министерството на Околната среда и водите. «Камчия» получи сертификат и кристална статуетка.
Компании от всички сфери на икономиката у нас се конкурираха в 16 категории. В Националния конкурс “Най-зелените компании в България” участваха също общини, държавни предприятия, неправителствени организации и дори стартиращи компании.
Конкурсът има за цел да оцени и отличи „най-зелените“ български фирми, които развиват бизнеса си по отговорен за природата начин, като се отчита постигането на екологични цели и корпоративни стратегии, прави инвестиции и самоинициира действия и каузи за по–здравословна среда.


„Камчия“ има дългоспочна политика и план за развитие в областта на екологията и опазването на околната среда. Комплексът е сертифициран по европейските стандарти за опазване на околната среда и притежава екосертификат ISO 14001.
„Камчия“ налага световни стандарти по отношение на екологията – едно от най-китните и зелените кътчета по българското Черноморие, в което по уникален начин модерните сгради се вписват в съхранената природа, съчетаваща вековна гора, парк, в непосредствена близост до море и река. При проектирането на комплекса са спазени принципите за устойчиво развитие и е развита връзката между Човека, Земята и Космоса.
Дружеството работи успешно с водещи български специалисти от Лесотехническия университет в София. Една от основните цели на сътрудничеството е максималното запазване на естествената горска растителност. Реализира се дългосрочна залесителна програма, като се засаждат както типични за района видове, така и нови дървета и храсти, които служат за обогатяване на познанията на учениците, гостите и почиващите. Обособени са ботанически кътове, дендрариум, уникален с красотата си е паркът пред детския лагер „Радуга“. Комплексът използва възобновяеми източници на енергия и водно напояване. Внедрена е система за енергийна ефективност, всички процеси се контролират и управляват централизирано.
Възпитаниците на училището на бъдещето „Юрий Гагарин“ в „Камчия“ се обучават и възпитават в любов към природата и работят за опазване на растителните и животински видове. За втора година реализират еко проекта „Природата в сърцата ни“. Не случайно ЧСУ „Юрий Гагарин“ беше домакин на националната олимпиада по „Химия и опазване на околната среда“. Впечатлени от материално-техническата база, но и от съхранената природа, професорите и участниците биха избрали отново СОК „Камчия“ за провеждане на следващи мероприятия.
В ЧСУ „Юрий Гагарин“ работи клуб на младия природолюбител, в който се наблюдават и разкриват тайните на природни явления и феномени. Създадена е хербарна сбирка от различни дървесни видове, почвени профили от района на Камчия, учебна колекция от семена и плодове на горски дървета. Те са на разположение както на учениците, така и на гостите на комплекса – тук могат да се провеждат изнесени часове и открити уроци и от други училища и университети.
Опазването и обогатяването на природата и хармоничната връзката на човека с нея са сред основните акценти в дейността на СОК „Камчия“ в работата с деца и подрастващи.