Самуил Стоянов показва фото-видео инсталация в Contemporary Space

 

Свикнали сме да възприемаме всичко около нас за даденост. Предметите, ежедневните ситуации, дори близките ни хора често притежават статут на константна величина. Но какво ще стане, ако нещата не са такива, каквито изглеждат на пръв поглед? Ако внезапно зад обичайното ни се удаде възможност да видим, че нещата може да са напълно различни, просто обърнати надолу с главата? Това е напълно възможна перспектива, позволен ход във визуалното изкуство за художникa Самуил Стоянов и неговата фото-видео инсталация „Reverse“.

В нея авторът показва серия от големи цветни фотографски портрети на свои приятели и видеофилм, представящ гледната точка от задното стъкло на движещ се трамвай. “На пръв поглед тези обекти едва ли предлагат нещо ново и необичайно. След по-внимателно вглеждане виждаме, че има нещо необичайно в лицата на хората по стените, те са променени, деформирани, в буквалния смисъл са обърнати надолу с главата. Така са и заснети от художника, докато висят на гимнастически лост. В последствие снимките, в които умишлено са избегнати издайнически падащите надолу коси, са експонирани обратно – „нагоре с главата“, така че технологията на заснемане да не е ясно доловима. Резултатите са странно деформирани лица, а зад статичността на телата прозира едва сдържана динамика, напрежение и експресивност. Във видеото трамваят не се движи напред, както ни се е сторило първоначално, а в обратна на движението посока. Изведнъж спокойният летен ден се превръща внещо необичайно и нередно, дори в нещо опасно“, пише кураторът на арт проекта Весела Ножарова.
REVERSE на Самуил Стоянов е част от колекцията на фондация КРЕО КУЛТУРА. Официалното й представяне в Contemporary Space бе на 21 март от 19 часа, като инсталацията ще остане във Варна до 17 април.