Само за ден: Гасиха два горски пожара в обхвата на ДГС „Суворово”

Два горски пожара гасиха миналия четвъртък огнеборците и служителите на ДГС „Суворово”. И двата инцидента са възникнали в резултат от запалени от неизвестни извършители сухи треви. Пожарите се оказаха първото бойно кръщение на новия специализиран автомобил, който допълни противопожарното оборудване на ДГС „Суворово”. Техниката бе официално представена в сряда, когато се проведе и обучението на екипите, които ще дежурят с нея.
„В резултат от бързата и адекватна реакция на служителите ни, както и на огнеборците и двата пожара са низови и няма нанесени щети на горския ресурс”, обясни директорът на ДГС „Суворово” инж. Радостин Желязков. По думите му първият инцидент възникнал около 14:20 ч. край с. Баново, община Суворово. Пламъците обхванали общо 17 дка държавни гори с акациеви насаждения. Борбата с огъня отнела повече от 4 часа. В нея участвали шестима огнеборци с две пожарни и 14 горски стражари.
По-късно вечерта бил подаден сигнал за втори инцидент – огънят се разразил в землището на с. Калоян, община Вълчи дол към 21:40 ч. До 2 ч. през нощта осем служители на горското стопанство се борели с пламъците, които обхванали 50 дка насаждения. Огънят е овладян, преди да нанесе поражения на дървесната растителност, отчитат от ДГС „Суворово” и призовават гражданите да спазват правилата за безопасност, а при инцидент веднага да сигнализират на тел. 112.


По-рано през седмицата беше съобщено, че в началото на пожароопасния сезон Североизточно държавно предприятие внедрява нова специализирана техника за борба с горските пожари. Два високо проходими автомобила бяха преоборудвани в противопожарни.
„Внедрената преносима противопожарна система е лесна за монтаж и демонтаж. Специалната конструкция се закрепва в товарния отсек на автомобила. Вместимостта на резервоара за вода е 300 литра. При оптимално високо налягане разпръснатата водно-пенна струя има не само охлаждащ, а и изтласкващ ефект, т.е. тя не просто гаси огъня, а и измества кислорода от зоната на горене, така че да се предотврати допълнително изгаряне”, обясни инж. Стоян Саров, началник на отдела по опазване и защита на горите към СИДП.
Екипите, които ще работят със специализираните автомобили, преминаха обучение в Шумен. Едната от оборудваните коли ще се ползва от дежурните горски стражари на територията на ДГС „Суворово”, а другата – в ДГС „Шумен”.
По думите на инж. Саров въведената технология гарантира бързо и адекватно противодействие на огъня в гората. „Ръководството на СИДП работи последователно в тази посока, като полага усилия всички 13 горски и 5 ловни стопанства в обхвата на предприятието непрекъснато да повишават готовността си за борба с пожарите. Предприетите мерки дават резултат и това личи и от статистиката за инцидентите в горите”, отчете инж. Стоян Саров. Той допълни, че осигурената нова модерна техника допълва наличните седем автомобила, оборудвани за гасене. „Безопасността на колегите също е сред приоритетите ни, затова периодично провеждаме обучения на екипите. Те са снабдени с ранецеви пръскачки и ръчни инструменти, необходими за овладяване на огнените инциденти”, обясни още експертът по опазване и защита на горите.
Във вторник във варненската местност Прибой бе регистриран първият за годината пожар от началото на пожароопасния сезон. Огънят, обхванал частна гора, е причинен от човешка небрежност. От СИДП призовават гражданите да спазват всички правила за безопасност, а в случай на пожар да сигнализират на тел. 112.
„Създали сме организация за незабавна реакция. Много разчитаме, разбира се, и на доброто взаимодействие със служителите на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението, които са изключително важно звено в опазването на горите от пожари”, изтъкна в заключение инж. Саров и пожела на колегите си в сектора по-спокойно лято с по-малко инциденти.