Само един от плажовете ни е със „Син флаг“, но поне имат наематели

 

Само един плаж край Варна е носител на международния екологичен стандарт „Син флаг“ за 2016 година. Става дума за „Слънчев ден“, който се нарежда сред останалите 9 по българското крайбрежие, удостоени с приза, съобщи през миналата седмица Moreto.net.
Останалите отличени ивици се намират на юг. Това са плажовете „Източен“, „Нов“ и „Централен“ в Свети Влас, както и яхтеното пристанище „Марина Диневи“. С приза са окичени още „Север“ и „Юг“ на Слънчев бряг, а също и „Поморие-Изток“. „Син флаг“ имат още плаж „Оазис“, „Харманите“ в Созопол и „Дюни“.
Призът за чистота и качество на морските води носят повече от 4000 плажове и яхтени пристанища в 49 страни в Европа, Южна Африка, Мароко, Нова Зеландия, Бразилия, Канада и Карибите.
Носителите на „Син флаг“ определя международно жури, чийто членове са представители на Екологичната програма и Световната туристическа организация към ООН, Европейския съюз за опазване на крайбрежията. Програмата е факт от 1985 година.
Междувременно областният управител на Варна Стоян Пасев съобщи, че 24 от общо 66 плажа във Варна и региона вече имат наематели. Плажът във варненския квартал „Аспарухово“ вече е нает, проблеми има с Офицерския плаж. По-рано този месец инспектори забраниха къпането на този плаж. Той тази година е разделен на три. Основно цената е била определяща за отказа на концесионера от стопанисване. Камчия също остава без стопанин. Миналата година беше пълен с инциденти – шест смъртни случая на територията на този плаж. Методологията обаче е такава, че в момента не позволява по-ниска цена от тази, която беше последно обявена. Цената на наема е една трета от миналогодишната цена на концесията. Десет на сто от концесионните такси за наетите плажове ще се използват за организация на водното спасяване, допълни Пасев.
Ден по-късно стана ясно, че водата на Офицерския плаж на Варна вече е годна за къпане. Това показват резултати от лабораторните анализи, предаде БНР. Решение за това дали плажът ще бъде отворен за посетители ще се вземе в началото на тази седмица, след като станат ясни резултатите от поредните анализи. Къпането в района беше забранено заради замърсяване с отпадни води.