Самообслужване с тъчскрийн: Уникална система за книгозаемане заработи в библиотеката

В началото на седмицата Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна празнува своя  133-и рожден ден. Тържественото честване се оказа повод храмът на книгите и знанието в града ни да се похвали с иновация, която поставя обслужването в нея сред най-модерните в страната.

17 - Biblioteka2
Новата електронна система, която беше представена официално на 21 март, служи за самостоятелно заемане и връщане на книги. С такава разполагат само някои университетски библиотеки, обясняват от институцията. За целта се използва тъчскрийн, чрез който потребителите връщат своите четива. Той е разположен във фоайето на основната сграда. Устройството, благодарение на което хората ще могат самостоятелно да заемат книги, ще е в зала “Книгозаемане”.

17 - Biblioteka1
До няколко месеца с подобна апаратура ще бъдат обзаведени и детският и средношколки отдел, както и отдел “Изкуство”. Така ще се пести повече време на потребителите и на библиотекарите, които вече ще са и консултанти, съобщават от ръководството.
Рожденият ден беше посрещнат в обновеното фоайе със специален кът за читатели.
Празникът беше отбелязан с изложба, представяща част от историята на библиотеката. В нея присъства и макетът, подарен от победителите в конкурса за проект на нова сграда.  В тази връзка на специален стелаж са подредени и заглавията, които през 2000 г. бяха посочени от варненци в отговор на допитването “Кои са книгите, с които ще влезем в новото хилядолетие?”. Сред тях са “Алиса”, “Мечо Пух”, “Под игото”, “Записки по българските въстания”.
Следващото празнично събитие беше на 24 март в детския и средношколски отдел, където се състоя празник на буквите с първокласници от СОУ “Найден Геров”. Децата за първи път бяха записани като читатели на библиотеката. Дори за служителите на библиотеката има подарък за празника, под формата на по-високи заплати. След протестите на библиотекари, музейни работници и служители в сферата на културата заплатите им бяха вдигнати с 20%.