Руснаци заснеха филм за български герои – вярват във вечната дружба между България и Русия

Виолета Николаева

Таня и Иван Трофимови са руско семейство от Ростовска област, което от три години живее във Варна. Иван е член на организацията „Възрожденци Варна”. Всички там са момчета и момичета – футболни запалянковци, които са автори на портретите на патриоти на Аспарухов мост, разказва мъжът. Съратниците имат участие и в създаването на стената на спортната слава под Аспарухов мост. Правили са и ремонт в първото училище във Варненска област.
През последната седмица Иван и Таня заснеха филм за български велики личности и по-специално за капитан Петко войвода. Когато тръгнали да търсят повече информация за него, попаднали на статия в интернет от petel.bg преди година. Така разбрали, че варненецът Иван Воденичаров е направил исторически кът на капитана във входа на собствения си блок. За целта е взел съгласието на съседите и вече няколко години го поддържа. Там организира и редовни чествания по случай годишнини на капитан Петко. Сградата се намира на улицата, кръстена на воеводата – на няколко метра от къщата, в която е живял – в близост до ритуалната зала.
За това Иван и Таня намерили Воденичаров, който е и църковен певец в катедралата. Веднага се уговорили да заснемат къта и да изслушат разказа на домакина, за да го включат във филма дни преди самата премиера в навечерието на 6 декември.

Според Иван варненци дори не предполагат колко богата е историята на града им

„Когато за пръв път дойдох във Варна, нищо не знаех за капитан Петко войвода и изобщо за историята на града ви. Но когато го опознах, се влюбих в него. Според мен това е едно от най-хубавите местенца в света. Няма други такива. Вие имате такава история, но повечето варненци почти нищо не знаят за нея. Това е проблем и ние искаме той да бъде преодолян, да го няма. Според мен всички чужденци, които идват във Варна, искат лятна почивка – плажове, заведения. А това не трябва да е така. Варна трябва да се разглежда като истински културен център. Сами не знаете колко вашият културен живот е различен от този в милионните руски градове.
Ние имаме интернет списание varnamania.net и там пишем за всичко ценно варненско. Направихме филм, чиято премиера беше в събота в зала „Пленарна” на община Варна. Тя беше съпроводена с факелно шествие в паметна вечер, посветена на капитан Петко войвода. Причината е, че по стар стил той е роден на 6 декември, Никулден.
В шествието взеха участие ученици от ОУ „Кап. Петко войвода” от кв. „Галата“ и представители на митрополията, след което бяха излъчени откъси за живота и делото на капитана”, разказва Иван.

Семейството се радва на радушен прием у нас и страда за трудните отношения България – Русия напоследък

За отношенията между България и Русия напоследък Иван отговаря така: „Нямам думи. Това е моята болка. Не искам да коментирам. Според мен българите знаят повече за руската култура и политика, отколкото руснаците за българската. Чувал съм дори и антибългарски настроения там. Тук няма такова нещо. Ние сме си руснаци, много добре приети навсякъде. Не сме имали проблеми.” „Нашите две момичета са щастливи тук – разказва Таня. – Те са на 15 и 18 години. Учат изобразителни и изящни изкуства в НУИ „Добри Христов” във Варна.”