Руснаците в града гласуваха за президент

 

Опашка от руски граждани, решили да дадат гласа си за президент на родината си, се изви пред Генералното консулство на РФ миналата неделя във Варна. За нормалния ход изборния процес са въведени допълнителни мерки за сигурност и входа на дипломатическото консулство се охранява от екип на българската жандармерия.
Всички руски граждани, които имат валиден паспорт и са навършили 18 години, дори да не са постоянно живеещи в България, могат да гласуват на изборите за президент на Руската федерация, съобщиха от Генералното консулство на Русия във Варна, предаде moreto.net.
Гласуването започна в 8.00 ч. в секцията в Генералното консулство и продължи до 20.00 часа вечерта.
Близо 25 000 са постоянно живеещите у нас руски граждани, посочи за Радио Варна Сергей Луканчук – генерален консул на Русия в морската столица.
В България има четири избирателни секции – в посолството на Руската федерация в София, в генералните консулства във Варна и Русе и в офиса на почетния консул на Русия в Пловдив.
Има и възможност за хората с увреждания да гласуват, при тях по предварителна заявка, включително и на 18 март до 14.00 часа, ще отиде екип с мобилна урна. Досега двама души от Варна са заявили желание да гласуват по този начин. Заявки могат да се подават в консулството в морската столица.