Русия показа със сателитни снимки как Турция търгува с „Ислямска държава”

В средата на миналата седмица Министерството на отбраната на Русия даде специален брифинг на тема „Въоръжените сили на Руската федерация в борбата с международния тероризъм. Нови данни”, съобщава russian.rt.com. В хода на пресконференцията представители на военното министерство показаха спътникови снимки, на които са запечатани колони от бензиновози, пълни с нефт, откраднат от терористите от „Ислямска държава”, предаде „Блиц“.

8 - Konflikt2
На снимките ясно се вижда, че крайната цел на нефта, който е придобит от сирийска територия, е Турция. „Основният потребител на сирийски и иракски нефт от „Ислямска държава” е Турция”, заяви заместникът на военния министър на отбраната на Русия Анатолий Антонов.
„Турският лидер и неговото семейство са въвлечени в схемата за незаконни доставки на нефт от позиции, окупирани от „Ислямска държава”, казват още от руското военно министерство.
Също така, по данни на ведомството, доходите на терористите от продажба на нефт са около 2 млрд. долара на година. „Общ отбор от бандити и хора от турския елит търгуват нефта от Сирия”, казват още от министерството.

8 - Konflikt1
Припомняме, че по-рано президентът на Русия Владимир Путин заяви, че той разполага с информация, която потвърждава, че нефт, който се добива от места, които са под контрола на терористите, в промишлени мащаби попада в Турция. Турският президент Ердоган заяви по-рано, че ще подаде оставка, ако се докаже, че страната му е купувала нефт от терористите в Сирия, както твърди Москва.
Русия продължи с ударите си по конвоите с петрол. С събота Руските въздушно-космически сили нанесоха пореден удар върху колона с камиони, които транспортират петролни продукти в провинция Алепо, Северна Сирия. Регионът на Алепо – някога вторият по големина град и важен търговски център на страната – се контролира от различни групировки, някои от които екстремистки. Основните райони, в които се добива „черното злато“, в момента е под властта на терористите от „Ислямска държава“. Те продават петрол на много ниски цени, написа „Пик“. Въпреки това доходите от тази продажба, които възлизат на няколко милиони долара дневно, са основното финансово перо за ислямистите.