Румен Радев: Всички искаме независими магистрати, но не и недосегаеми

 

При среща с медиите във Варна президентът Румен Радев определи като слухове информациите, че има постигната някаква договорка между него и министър-председателя Бойко Борисов по въпроса за дирекцията за борба с корупцията. „Това трябва да е нов, единен и независим орган“, каза пред журналисти държавния глава.

„Всички очакваме и се надяваме да имаме независими магистрати, но не и недосегаеми. Мисля, че в този дух е и целта на закона. По никакъв начин не се ограничават правата на магистратите. Това, че ще декларираш в коя организация членуваш, не означава, че има забрана за това членство. Това трябва да е ясно. Напротив. Това е един дух на прозрачност за практикуването на тази много важна професия“, коментира президентът по повод отказаното вето на промените в Закона за съдебната власт. Румен Радев подчерта, че те по никакъв начин не ограничава правата на магистратите.

По повод наложеното вето върху Закона за опазване на околната среда той коментира: „Никога не съм бил против бързото и експедитивно изграждане на важните инфраструктурни проекти, но това трябва да става при една добра законност и в никакъв случай нито един закон не трябва да подкопава устоите на правовата държава“.

Булфото