Рожден ден с блясък и стил: Една година „На светска вълна“

Рубриката на БНТ2 и BNT World от Варна „На светска вълна“ с Емо Ялъмов отпразнува шумно своя първи рожден ден в MFusion club в морската столица. Богатата програма върна спомените на десетките отбрани гости към златните години на вариетето. На глътка италианско пенливо вино, плодове и коктейли дизайнери, представители на модни и арт агенции, собственици на галерии, бизнесмени и журналисти изслушаха прекрасните изпълнения на поп певицата Izza, легендата на вариететното изкуство Жоро Пейчев–Степа, както и джаз импровизациите на Кремена Матева и Георги Харизанов. Певицата Христина Кателиева, под звуците на родопска гайда и Тома Томов на живо изпълни космическата песен „Излел е Дельо хайдутин“ и заслужено обра своята част от бурните аплодисменти, които съпровождаха през цялата вечер изисканото парти.

16 - Jalumov2
Друг акцент в порграмата бе модното ревю на стилистката Дарина Жорж, която показа линията „Винтидж Хаус“ за сезон пролет/лято 2016. За дефилето под прожекторите излязоха красавиците Крис Пасева, Гергана Атанасова, Йоанна Йорданова, Марияна Николова, Мартина Марковска и Ивена Аврамова, които наситиха пространството с артистичното си присъствие. Художничката Росица Миладинова пък показа на гостите нетрадиционната си техника за рисуване с вино. На богата томбола бяха раздадени ваучери за отстъпка във верига магазини за мъжка и дамска мода, ваучери за покупка в бутик за часовници и бижута, класно пенливо вино от популярна варненска винотека, както и книга с автограф на поетесата Милена Белчева. За да изтегли част от печелившите на сцената излезе човекът, който играе персонална охрана на Иво Андонов в култовия български телевизионен сериал „Под прикритие“ Емо Каменов. От голяма видеостена гостите изгледаха видеопожелания на част от родните звездите, приятели на рубриката „На светска вълна“, които не успяха да присъстват лично на тържеството. Модната фотографка Валентина Венциславова, Мисис България Йордана Димитрова, певицата Вера Русо, Дидо от Дийп Зоун Проджект и Жоро Янакиев от група „Сигнал“ пожелаха на водещия Емо Ялъмов и цялото предаване здраве, професионализъм, още много почитатели и творческо дълголетие. В края на вечерта под звуците на вечната песен на Queen Show Must Go On редакторката на рубриката Бистра Варнева, шефката на БНТ Варна Мариета Бобева и водещият Емо Ялъмов разрязаха празничната торта с лъскава сабя. Официален фотограф на събитието бе Георги Георгиев.

Емо Ялъмов
Един  ден прожекторите угасват, затова бъдете себе си

16 - Jalumov3

– Какъв е в момента светският живот в момента във Варна – по-скоро интересен или по-скоро скучен?
– По-скоро недостатъчен. Липсват хубавите светски прояви. Няма балове, няма къде една дама да си покаже новата рокля. Един-два конкурса или едно-две ревюта и коктейли не е светски живот. Навремето в този град е имало офицерски балове, елит… Сега всичко е само красив спомен от черно-белите снимки. Голямата сцена през годините на преход слезе на клубно ниво. Вариетето направо изчезна. Срещам се с много хореографи, изпълнители, водещи, които с тъга се връщат към онези времена. Искрено се надявам обаче, че с годините нещата ще узреят и умовете ще прозрат, че само с чалга и хвърляне на салфетки не става.

– Каква е разликата между варненското лято и останалите сезони?
– Огромна. През топлите месеци Варна живее друг живот. Фестивалите променят облика на този град. Актьори, певци, танцьори от цялата страна, а и от чужбина, се събират тук. Всички са на морето. Но с първите есенни листа цялата тази магия изчезва. Улиците дори са пусти. Тъжен сезон е есента. Трябва да се работи Варна да стане притегателна културна точка през цялата година, защото тя има този капацитет.

– Как се държат местните ни политици в обществото?
– Аз от политика не разбирам и ми е трудно да коментирам личности, с които не се събирам и не са ми интересни.

– Помага ли телевизията на зрителите да се ориентират правилно за тенденциите в светския живот?
– Трудно ми е да говоря за телевизията като цяло, още повече че аз съм автор и водещ само на една малка светска рубрика. В нея заедно с редакторката Бистра Варнева сме си поставили за цел да припомним каква е била светска Варна в началото на 20-и век, а също да срещаме зрителите и с интересни светски личности от нашето съвремие. Работя с прекрасен екип от професионалисти и смятам, че го правим добре.

– Как виждаш бъдещето на рубриката?
– Хората я харесват и споделят, че има нужда от нея. Радвам се, че „На светска вълна“ вече една година е на екран и е добре приета. Имаме планове за бъдещето, но всичко е в ръцете на ръководството.

– Известен си с разностранните си интереси. Коя е всъщност голямата страст на Емо Ялъмов – пурите, ветроходството или писането на книги?
– Животът е моята голяма страст. Винаги съм готов да убия скуката в условието на „опасен рецидив“. В ежедневието си срещам два типа хора: едните са ЗАБАВНОразвиваще се, а с другите избягвам да се събирам. Удоволствието да си в морето под ветрилата е несравнимо – това е свобода. Чувствам се истински щастлив на гребена на вълната. След всяко плаване слизам зареден с много положителна енергия. Препоръчвам на всеки да опита стига да му понася. Книгите са поле, в което споделяш своите възгледи с читателите. Моите не са художествени. Едната е сборник с интервюта, другата – биографична. А пурите са просто допълнение към някоя чаша с уиски, но рядко. С цигарите скъсах окончателно преди 7 години.

– Какъв е съветът ти към младите хора, които имат амбицията да бъдат приети и разпознавани в светските среди?
– Да не подражават на никого, а да бъдат себе си. Да живеят и вярват, че колкото и облаци да срещат по пътя си, един ден слънцето ще изгрее и за тях. За разлика от него, светлините на прожекторите все някога изгасват, но шоуто трябва да продължи.