Родители от Варна са притеснени: Футболни врати станаха повод за тревога и разправии

 

Родители от Варна се обърнаха към екипа ни за да обърнат внимание, че обновеното наскоро игрище в двора на училище „Черноризец Храбър“ в кв. „Левски“ е опасна за тези, които искат да играят баскетбол. Те освен това посочиха сериозни разминавания с предварителния проект на спортната площад, който според тях е много по-смислен. Ето какво написа нашият читател Иван Тодоров, който ни изпрати и снимки, илюстриращи проблема:
„Всички родители и особено тези на спортуващите деца, бяхме във възторг, когато бе поставена табелата с проекта на игрището, което предстоеше да бъде изградено. Още повече, след като видяхме как бе направено игрището в училище „Ангел Кънчев“, където до момента водим децата си да играят. На проекта за „Черноризец Храбър“ се виждат обособени две игрища – едно футболно и едно баскетболно, отделени едно от друго, а в близост до баскетболното игрище – пространство с фитнес уреди.


Огромно бе разочарованието ни обаче, когато преди няколко дни ремонтът завърши и забелязахме, че всъщност има две футболни игрища (или футболно и хандбално, но така или иначе се използват за футбол). Разликата между двете е тази, че над двете врати на едното (да кажем хандбалното) игрище на горната греда на всяка врата има „присаден“ по един абсурден баскетболен кош. Наясно сме, че тези комбинирани врата-кош са доста по-бюджетно решение, но за децата трениращи баскетбол те са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСНИ! Баскетболният кош трябва да осигури необходимото разстояние от таблото до укрепващите го греди именно с цел безопасност на играещите. В Баскетбола има много примери за травми поради неправилно изработени конструкции на кошовете.
А тук говорим за деца!!! Всяко засилило се дете към коша с цел стрелба, неизбежно ще се сблъска с вратата и ще си разбие главата. Казвам го абсолютно сериозно и буквално!!! При всеки скок под коша има изключително висок риск от контузия на играещия. ТЕЗИ ВРАТИ-КОШОВЕ СА ОПАСНИ!!!“
Нашият читател смята също, че промяна на игрището при изпълнението на проекта дискриминира тези, които искат да играят баскетбол.
„Игрищата вече са непрестанно заети от деца и възрастни, които естествено играят футбол, след като има врати. Как тогава да отидат децата, които тренират баскетбол и да играят? Може би трябва да кажат на вратаря да се премести от вратата, за да хвърлят на баскетболния кош – футболна врата? Сами разбирате абсурда на изпълнението и дискриминацията, която се налага на децата, които тренират баскетбол.
Не зная кой е решил да не изпълни проекта по предварително заложения начин, не зная и към кого да се обърна, за да поискам официална документация, която вероятно няма да получа, но Ви моля за съдействие, за да бъде отстранена тази недомислица и да сме спокойни, че нашите деца, които играят баскетбол, няма да се върнат с разбити глави заради недобре свършена работа или след побой от така или иначе много по-многобройните футболисти. Конфликти вече има, макар и дни след откриване на игрището!“