Родители искат спешни мерки за проблемите на ДЮШ в Черно море

Борбата на родителите за спасението на детско-юношеската школа на баскетболен клуб Черно море Тича продължава с пълна сила. След като преди около 2 седмици те взеха решение да плащат такси за тренировките на децата до 14 години, сега предприеха поредна стъпка с надеждата институциите да не остават безразлични към проблемите на школата на славния варненски клуб, която заради липса на финансови средства е пред угрозата да спре да функционира. За целта бе изпратено отворено писмо до министъра на младежта и спорта Красен Кралев, областния управител Стоян Пасев, кмета на Община Варна Иван Портних и председателя на ССК Черно море Григор Фиданов.


Ето какво пишат родителите:
“Уважаеми господа! Най-успешната баскетболна детско-юношеска школа в България е изправена пред угрозата да престане да съществува! Твърдението, че децата и треньорите в БК Черно море Тича са номер едно в страната не е наше. От години баскетболните коментатори я наричат „люпилня на таланти“. В момента у нас и зад граница играят десетки състезатели, продукт на запазената марка „Черно море“. В разширения състав на мъжкия национален отбор на България са Асен Великов, Николай Стоянов и Александър Янев. В националните отбори за юноши, кадети и момчета до 14 г. също редовно са викани наши състезатели. От началото на сезон 2017/2018 отборите подрастващи на БК Черно море Тича са изиграли 27 срещи и равносметката до момента е 26 победи и една загуба. Не на последно място, баскетболен клуб Черно море Тича е възпитал десетки успешни ЛИЧНОСТИ – треньори, съдии, лекари, адвокати, успешни бизнесмени.
Всичко това е на път да остане в историята! Над 400 деца и техните родители могат да се простят с голямата си любов баскетбола. Спорт, който ги възпитава да се борят и успяват, да преодоляват трудности, да побеждават, да градят характери и да са далеч, много далеч от пороците на улицата. Парадоксално, но школа номер едно НЯМА СОБСТВЕНА БАЗА!!! За всяка тренировка или среща от календара на БФБ в залите на Спортен комплекс „Черно море” клубът плаща наем за залите „Владислав”, „Приморец” и носещата името на баскетболната легенда зала „Христо Борисов”.
Обръщаме се към вас с молба да спрете прехвърлянето на топката между институциите и заедно да намерим начин да бъде запазен този социален феномен! Точно заради тази социална роля на клуба, Община Варна е длъжна да загърби наредбите за разпределяне на средствата между спортните клубове. Настояваме за спешна промяна на наредби и актове, които пречат на училищни ръководства да отдават спортните си салони. Градът разполага с няколко прекрасни зали, които биха могли да приемат групи подрастващи баскетболисти. В България има достатъчно примери за симбиоза между баскетболни клубове и общинска администрация – Ботевград, Самоков, Стара Загора… Нима Община Варна няма финансовите възможности на изброените градове?
Отношението към спорта не е само снимки с отличените спортисти по време на богатия на церемонии и коктейли декември. Нужна е и работа по разрешаване проблемите на доказано успешните спортни клубове“.

Таланти на „моряците“ втори на международен турнир

Баскетболистите на Балкан до 13-годишна възраст спечелиха турнира в памет на Иван Андреев. На финала тимът на Николай Пеев се наложи над Черно море Тича със 72:55 в среща, изиграна в „Арена Ботевград“. „Зелените“ завършват състезанието с четири поредни победи и нито едно поражение. „Моряците“ пък записаха само една загуба – на финала.
В мача за третото място Академик (София) надви ФМП Академия от Скопие с 60:48.
Баскетболистът на Балкан Александър Гавалюгов бе избран за най-полезен играч на турнира. Неговият съотборник Даниел Йорданов стана MVP във финалния мач, докато наградата за най-добър реализатор отиде при Кристиян Попов от Черно море Тича.
Калоян Иванов най-резултатен при загуба на Петким

Варненският баскетболист Калоян Иванов беше най-резултатен за тима на Петким, който загуби като гост от Бахчешехир Коледжи с 68:77 (17:26, 18:15, 22:16, 11:20) точки в среща от 16-ия кръг на първенството на Турция по баскетбол за мъже във втора лига.
Българският състезател завърши с 19 точки, 7 борби, 5 асистенции и 1 отнета топка за 27 минути катo титуляр. Петким е на препоследното, 17-о място в класирането с 3 победи и 13 загуби от началото на сезона.