Римска колесница е най-новата атракция на девненския музей

 

Червената римска колесница, която предвождаше шествието с участниците във фестивала „Марцианопол – животът в древния град“, е най-новата атракция на Музея на мозайките в Девня. Луксозната открита двуколка с лика на горгоната Медуза бе изработена по идея на кмета Свилен Шитов – специално за парадно-церемониалната част на античния фестивал, съобщиха от пресцентъра на община Девня.


Атрактивната колесница е дело на девненския дърводелец Георги Георгиев, който е успял да я направи само за две седмици. Тя се тегли от един кон, а габаритите й са близки до бойните двуколки, разказа майсторът. Изработена е по модел на римска колесница в интернет, като в консултациите се е включил и директорът на Музея на мозайките Иван Сутев.
Дърводелецът обясни, че дървесината от дъб и бук е положена върху метална конструкция, а корпусът на превозното средство е от огъваем мебелен шперплат. „Имаме машина с компютърно управление, с която изработихме фигурите за декорация на колесницата – орел и лика на горгоната Медуза“, добави Георги Георгиев.
Всички посетители на музея имат възможността да се докоснат до колесницата и да се снимат с нея за спомен. До края на август културното учреждение ще се обзаведе с още два уникални експоната – макети на античния амфитеатър на Марцианопол и на къщата с мозайките, върху чиито останки е построен едноименният музей.